REUTERS

В США багато лікарень працюють на межі можливостей. Багатьом лікарям ледве вдається захистити від коронавірусу самих себе. На додачу до боротьби з хворобою їм часто доводиться ще й "воювати" зі своїми роботодавцями.

Про це пише Die Welt. Уряд США боїться, що епідемія небезпечного коронавірусу може відібрати до 240 тисяч життів в країні. Але ще до того, як хвороба досягла свого піку, від Нью-Йорка до Каліфорнії в людей "здають нерви". Нью-Йоркський лікар Шаміт Патель боїться повторення у США ситуації, яка охопила північ Італії, через надто велику кількість пацієнтів медикам доводиться обирати на ходу, кого лікувати, а кого лишити помирати. Патель допускає, що в американських лікарнях теж кількість пацієнтів збільшиться "в два-три рази". Якщо це станеться, можна буде говорити про втрату контролю над епідемією. Адже ефективне лікування стане неможливим.

Читайте такожDie Zeit: Лікарі в Нью-Йорку пишуть заповіти, а морги переповнені через COVID-19

Відео дня

Але зараз лікарні в США навіть погрожують своїм лікарям звільненням, якщо вони розголошують умови своєї роботи в розпал епідемії COVID-19. В деяких випадках ці погрози були виконані.

Приміром, лікар Генрі Нікічич з Техаса зіштовхнувся з погрозами звільнення. Його "вина" була в тому, що він відмовлявся знімати захисну маску за межами палат з пацієнтами. У Нікічича астма, а це означає, що він належить до групи ризику. Однак, багато клінік наполягають, щоб лікарі не носили маски в загальних приміщеннях, щоб не створювати враження високого вірусного навантаження на території закладів.

Тим часом, в штаті Нью-Йорк кількість смертей від коронавірусу перевалила за тисячу людей. Видання пише, що на початку тижня з'явилися фото і відео, як робітники за допомогою автонавантажувачів возили прикриті трупи з Лікарняного центру Брукліна в районі Форт Грін. З'явилася гостра нестача не лише лікарняних ліжок, а й місця в моргах. Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо неодноразово звертався до федерального уряду США з проханнями про допомогу. Федеральна агенція з управління надзвичайними ситуаціями (FEMA) відправила в Нью-Йорк 85 вантажівок з морозильними камерами.

Читайте такожІталія отримає від США для боротьби з COVID-19 медичні засоби на $100 мільйонів

"Поблизу деяких лікарень, таких як клініка Lenox Hill на Мангеттені, вантажівки паркуються просто на вулиці поряд з житловими будинками. Поки в них вантажать трупи, поруч проїжджають люди на автомобілях і автобусах", - йдеться в статті.

Тим часом, для багатьох лікарів у США боротьба з коронавірусом супроводжується ще й сутичкою з керівництвом. В Чикаго звільнили медсестру, яка повідомила колегам по електронній пошті, що вона хотіла б носити на роботі кращу захисну маску. В Нью-Йорку медичний центр NYU Langone Health System наказав своїм співробітникам не спілкуватися зі ЗМІ про пандемію під страхом звільнення.

"Лікарні затикають рота медичному персоналу, щоб зберегти свою репутацію", - сказала представник Вашингтонської асоціації медсестер Рут Шеберт.

Читайте такожНью-Йорк випередив Китай за кількістю випадків коронавірусу

Вона наполягає, що лікарі й медсестри мають право говорити про те, як насправді відбувається лікування пацієнтів з COVID-19. Адже так вони можуть попередити інших лікарів й медсестер, щоб вони підготувалися належним чином до напливу таких хворих.

У Чикаго звільнена медсестра Лаурі Мазуркевич подала в суд на свою клініку за неправомірне звільнення.

"Багато лікарень брешуть своїм співробітникам. Вони кажуть, що звичайних масок вистачить. А медсестри хворіють і помирають", - сказала вона.