REUTERS

Майже вся Росія перебуває під "самоізоляцією" і на вимушених канікулах. Але на тлі поширення коронавірусу президент Росії Володимир Путін дивним чином тримається стоїть збоку. І цим користуються регіональні чиновники.

Про це пише швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung, нагадуючи, що тривалий час у Кремлі, здається, сподівалися, що запобіжних заходів вистачить, щоб уникнути пандемії COVID-19. Кордони закриті, авіасполучення призупинені, а для всіх, хто приїхав з-за кордону запровадили обов'язковий карантин на 14 днів. Втім, контроль тих, хто в'їжджав в країну, проводився досить недбало. А влада, схоже, довго не звертали увагу на те, що коронавірус поширювався на російській території.

Читайте такожWashington Post: Росія використовує COVID-19, щоб поширювати свою брехню

Відео дня

Мер Москви Сергій Собянін в очах багатьох був першим, хто помітив це. Хоча варто було зробити це давно. Алже кожен день кількість нових випадків зараження збільшується на 500-1000 людей. І більшість хворих у Москві. На тлі всього цього від президента Володимира Путіна надходять сумнівні сигнали. Під час двох телевізійних звернень за тиждень він поводився обережно й нерішуче у питанні, як розібратися з пандемією. З іншого боку, здивування й обурення викликало його рішення відправити на "оплачувані вихідні" на тиждень цілу країну. Тепер цю відпустку продовжили ще на чотири тижні.

Видання пише, що з точки зору Путіна, він зберіг зарплати росіянам. Крім того, уряд заборонив звільняти працівників під час епідемії. Але з точки зору малого і середнього бізнесу, він хитро переклав свою відповідальність на них.

"Як власникам підприємств у сфері послуг, ресторанів і крамниць заплатити зарплати своїм працівникам при відсутності доходу ніхто не пояснив", - йдеться в статті.

Дивні речі відуваються й у відносинах Москви з регіонами. Путін роками будував "вертикаль влади". Він звів майже до нуля федеральну структуру, виправдавши це помстою за свавілля деяких регіональних чиновників у 1990-ті роки. Більшість губернаторів тепер стали просто виконавцями наказів Москви. Вони не беруть активної участі в політиці. Але минулого тижня Путін оголосив саме їх тими, хто повинен розібратися з епідемією коронавірусу. За його словами, вони краще знають, що робити для стримування хвороби в своїх регіонах.

Читайте такожБагато росіян відмовляються евакуюватися на батьківщину - прем'єр-міністр РФ

"На тлі відповідальності, яку на них поклади тепер, деякі губернатори можуть бути зацікавленими в тому, щоб виявити якомога менше випадків зараження коронавірусом", - пише видання.

Новий регіоналізм може виявитися дійсно виправданим, оскільки різні регіони Росії сильно відрізняються. До того ж Путін все ще може виставити себе рятівником, якщо місцева влада зазнає невдачі. Але відцентрові сили зростають. Тим більше, що через несправедливий розподіл багатства в регіонах накопичилося багато образ на Москву. Тепер вона стала ще й джерелом зараження.