REUTERS

Правда - перша жертва війни. І, напевне, цей вислів набув особливо правдивого значення в розпал нинішньої битви проти коронавірусу. По всьому світу автократичні й демократичні уряди відреагували на епідемію тим, щоб обмежили поширення інформації, криміналізували незалежні повідомлення й почали переслідувати репортерів: вербально, а інколи фізично.

"Можете називати це придушенням через COVID-19", - сказав Washington Post виконавчий директор Комітету захисту журналістів Джоел Саймон.

Читайте такожThe Guardian: Існує чотири способи покінчити з коронавірусом

Відео дня

Його організація склала список з 200 випадків арештів, погроз і залякувань ЗМІ через висвітлення теми пандемії коронавірусу. Ці порушення включали ув'язнення журналістів у Домініканській Республіці, Нігерії, Кенії, Ефіопії, Ірані, Ліберії й Туреччині.

В США поки нікого не арештували. Президент Дональд Трамп обмежився лише образами і наклепом проти репортерів на його "щоденних випусках ріаліті-шоу, яке він називає брифінгом для преси". Але Трамп дав урядам по всьому світі зразок для придушення незалежної журналістики, яка говорить про епідемію. Це теорія про "фальшиві новини".

Під час вебінару, організованому Інститутом Аспена минулого тижня, Саймон оголосив довгий список країн, які ухвалили нові розпорядження чи закони про криміналізацію "фальшивої" інформації про епідемію. Уряди самі вирішують, що було порушенням цих рішень. Деякі з країн, які вдаються до таких практик, не викликають здивування. Це вже звичні автократичні порушники, такі як Росія, Іран, Тайланд, Зімбабве. Дивує низка країн, які вважалися цілком демократичними. Серед таких Угорщина, ПАР і Болівія.

Читайте такожУ Білорусі затримали журналіста, який засумнівався в даних про коронавірус

Одним з найбільш яскравих прикладів стала Індія, де прем'єр-міністр Нарендра Моді запровадив тритижневий карантин для 1,3 мільярда людей. Це було гостро необхідно. Але він також вжив надзвичайні заходи, щоб заткнути рот журналістам. І ось це було непотрібно. Уряд вирішив, що постанова Верховного суду Індії вимагає, щоб всі ЗМІ публікували лише офіційні дані пандемії. Хоч судове рішення насправді не мало нічого такого на увазі, уряд Муді почав тиснути на ЗМІ так, ніби саме це про це і говорилося в рішенні.

Тим часом, Моді обмежив потік офіційної інформації. Він не проводить прес-конференції про коронавірус, так само як і міністр охорони здоров'я. Замість цього обраних журналістів запрошують, щоб вони отримали шаблонні брифінги від чиновників низького рангу.

"Ми всі цитуємо бюрократа низької ланки", - сказала журналіст Ракша Кумар.

Вона також розповіла під час вебінару Інституту Аспена, що лише лояльним до уряду Моді виданням дозволяють задавати питання під час брифінгів. Індійська журналістка, яка порушила цей режим, зазнала надзвичайного переслідування. Вадія Крішнан написала матеріал про те, що уряд не створив запасів захисного обладнання для лікарів. Звісно ж, Нью-Делі назвав цей репортаж "фальшивими новинами". Після цього журналістка стала жертвою цькування в інтернеті.

Читайте такожОблизував святині: в Ірані журналіст не вірив в епідемію і помер від коронавірусу

"За мої 17-18 років роботи в сфері медичної журналістики, я ніколи не бачила нічого подібного. Мене називали непатріотичною, зрадницею, люди вимагали мого негайного арешту для поширення фальшивих новин", - розповіла вона.

Видання пише, що такі випадки - типові в багатьох країнах, де журналісти пишуть про нестачу медичного обладнання чи ставлять під сумнів офіційні цифри інфікованих чи загиблих від коронавірусу. Нульовим випадком був китайський журналіст Чен Ціуші, який у січні поїхав в Ухань і розмістив на YouTube відео про лікарні, переповнені пацієнта і без належного забезпечення. 6 лютого Чен зник після того, як розповів сім'ї, що збирається зробити репортаж про тимчасові лікарні. Досі не відомо, де він перебуває.

В Алжирі журналістів, які поставили під сумнів результати тестів, які проводить державна лабораторія, притягнули до суду. В Ірані журналіста арештували за те, що на Twitter він критикував уряд за неготовність до пандемії. На Гаїті вісім журналістів розслідували, чи уряд умисне змушував людей збиратися в натовпи, попри поширення коронавірусу.

Читайте також"Чудотворний засіб" від коронавірусу: в Ірані священик намагався зцілити хворого

Вони стали жертвами нападу банд. Іноземні журналісти теж не мають імунітету до такого тиску. Єгипет вислав кореспондента The Guardian, який поставив під сумнів офіційні цифри про зараження. Ірак відібрав у бюро Reuters ліцензію за те ж саме.  Китай минулого місяця також вислав журналістів Washington Post, New York Times, Wall Street Journal.