Сыр / Znak.com

Такий висновок зробили в аналітичному центрі при уряді Росії, передає Бі-бі-сі. На думку російських експертів, без забезпечення внутрішньої конкуренції обидва ці ефекти в довгостроковій перспективі будуть тільки посилюватися.

Читайте такожРосія планує заборонити імпорт продовольства ще з кількох країн

Російські аналітики відзначили, що споживчі ціни на всі ключові соціально значущі товари зростали за рік двозначними величинами. У травні середні споживчі ціни на яловичину зросли на 23% порівняно з травнем 2014 року, на свинину - на 22%, сир - на 20%, заморожену рибу - на 38%, моркву - на 39%, яблука - на 37%, на крупи і боби - на 49,2%, наголошується в доповіді.

Відео дня

За оцінками російських експертів, обвал рубля займає до 20% від загального зростання цін, на 80% інфляції ж припадають об'єктивні щорічні фактори.

Автори доповіді також відзначають, що продовольчі санкції стимулювали зростання російського виробництва, проте в даний час його реалізація здійснюється точково.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня в Росії був підписаний наказ про знищення санкционных продуктів харчування. Перша партія продуктів була знищена 6 серпня.