REUTERS

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на BBC.

На зустрічі в нейтральному Сінгапурі лідер КНР Сі Цзіньпін і президент Тайваню Ма Інцзю мають намір обговорити ситуацію в протоці, що відокремлює Тайвань від Китаю. Офіційний представник Ма Інцзю заявив, що метою президента на переговорах буде збереження існуючого статусу кво.

За його словами, за підсумками переговорів не буде підписано жодних документів, а президент Тайваню не стане виступати з офіційною заявою.

Відео дня

Читайте такожУповільнення економіки Китаю може спричинити рецесію у країнах Північної Азії

У КНР підтвердили факт домовленості про зустріч, однак від подальших коментарів у Пекіні утрималися.

Зустріч у Сінгапурі вже привітав Державний департамент США, який заявив, що Вашингтон вітає будь-які кроки, які сприятимуть зниженню напруженості в регіоні.

Опозиція Тайваню вже піддала критиці рішення Ма Інцзю за те, що він перед укладенням домовленості не поставив до відома лідерів найбільших парламентських фракцій. Там зажадали звіту від президента.

Читайте такожПівденна Корея, Японія та Китай заявили про повне відновлення співпраці між країнами

Відповідно до китайських законів Тайвань є провінцією КНР, проте де-факто після 1949 року, коли завершилася громадянська війна, вона не підкоряється Китаю.

Лише в 1979 році США встановили дипломатичні відносини з КНР, пообіцявши при цьому захищати уряд в Тайбеї.

У 1990-і роки КНР і Тайвань вперше почали проводити переговори на різних рівнях, однак про зустріч лідерів досі не йшлося.