REUTERS

Загальні вибори проводяться вперше після передачі влади цивільному уряду та початку економічних і політичних реформ в 2011 році, при цьому президентський пост продовжує займати військовий лідер генерал Тан Шві, повідомляє ВВС.

"Попередні вибори 1990 року принесли перемогу партії "Національна ліга за демократію" на чолі з правозахисницею Аун Сан Су Чжі, однак генерали анулювали їхні підсумки і встановили диктатуру. Згодом Аун Сан Су Чжі провела під домашнім арештом в цілому близько 15 років і була визнана гідною Нобелівської премії миру", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що парламент, який мають обрати приблизно 30 мільйонам жителів М'янми, буде складатися з 664 депутатів.

Відео дня

"Чверть місць заздалегідь віддана призначенцям військового режиму. За інші борються понад шість тисяч кандидатів від більш ніж 90 партій, але основних політичних сил дві: Національна ліга за демократію та Партія союзної солідарності та розвитку, створена генералітетом і наразі правляча", - підкреслює видання.

Для обрання президента необхідно дві третини голосів депутатів. 70-річна Аун Сан Су Чжі не може претендувати на вищу посаду, оскільки влада внесли до конституції пункт, що забороняє займати його особам, які мають родичів за кордоном. У Аун Сан Су Чжі є двоє синів від померлого 18 років тому чоловіка, канадського вченого-тибетолога.

Лідер опозиції заявила, що буде "над президентом", якщо її партія завоює конституційну більшість.

Як зазначає кореспондент Бі-бі-сі в Рангуні Джон Фішер, у М'янмі відсутня об'єктивна соціологія, так що передбачити підсумки голосування ніхто не може, хоча, за оцінками експертів, НЛД має високі шанси на перемогу. Проте чи буде її більшість конституційним, особливо з урахуванням того, що депутати-призначенці напевно приєднаються до фракції "солідаристів", невідомо.

Виборчі дільниці охороняють 40 тисяч поліцейських.

Читайте такожВ Азербайджані проходять парламентські вибори

Прихильники Аун Сан Су Чжі побоюються фальсифікацій. Крім того, позбавлені можливості проголосувати кілька сотень тисяч мусульман-рохінья, нащадків біженців з Індостану, що зазнають в буддистській М'янмі дискримінації та утисків.