REUTERS

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав Росію виконати її міжнародні зобов’язання щодо повної прозорості масштабних військових навчань, запланованих на наступний місяць на території Білорусі і західної частини Росії, передає Радіо Свобода. Як сказав він після переговорів із прем’єр-міністром Польщі Беатою Шидло у Варшаві, НАТО буде дуже уважно стежити за цими навчаннями.

Читайте такожНАТО направить спостерігачів на російсько-білоруські навчання "Захід-2017", але цього недостатньо – генсек«Усі держави мають право тренувати свої війська, але ці держави мають також дотримуватися своїх зобов’язань щодо прозорості», – наголосив Столтенберг.

«Передбачуваність і прозорість особливо важливі, коли вздовж наших кордонів відбувається посилена військова активність», – додав він.

Відео дня

Він також відвідав багатонаціональний батальйон передової присутності НАТО, розміщений на полігоні біля міста Ожиш, що на північному сході Польщі за 60 км від кордону з Калінінградською областю Росії. Там генсекретар НАТО зустрівся з міністром оборони Польщі Антоні Мацеревичем і заявив йому, що цей батальйон і ще три такі самі, дислоковані у трьох країнах Балтії, свідчать про «рішучість і єдність» Північноатлантичного союзу і є «потужним сигналом стримування».

«Ми подаємо чіткий сигнал, що напад на одного з союзників буде розглядатися як напад на весь союз НАТО», – наголосив Столтенберг.

Генсек НАТО звернув увагу, що Північноатлантичний альянс регулярно запрошує Росію на свої навчання з метою зміцнення довіри, але «Росія ніколи з моменту закінчення Холодної війни не запросила жодного союзника НАТО спостерігати за будь-якими зі своїх навчань». Росія використовує «лазівки», аби звести до мінімуму кількість представників НАТО, яким дозволено спостерігати за навчаннями, додав Столтенберг. «Ми закликаємо Росію … також не використовувати лазівки, такі, як несподівані навчання чи оголошення низки окремих маневрів, що є насправді одними навчаннями», – сказав він.

Відповідно до правил Організації з безпеки і співпраці в Європі, відомих як Віденський документ, держави, які проводять маневри з участю понад 13 тис. військовослужбовців, повинні заздалегідь повідомляти інші країни і бути відкритими для спостерігачів. Росія і Білорусь заявляють, що в їхніх спільних навчаннях «Захід-2017» на білоруській території 14–20 вересня візьме участь тільки 12 тисяч 700.

Але в НАТО підозрюють, що, з урахуванням підвищеної активності російських військ і в західній частині Росії, поблизу кордону з Україною, фактично учасниками великих навчань у вересні, формально поділених на кілька окремих заходів, буде значно більше російських військових – за недавніми оцінками уряду Литви, можливо, загалом до 100 тис.

Білорусь як країна проведення навчань запросила на них представників семи східноєвропейських і скандинавських держав, серед них і України, а також представників НАТО. І ці країни, і НАТО будуть мати можливість направити на навчання лише по двоє спостерігачів.