Ілюстрація / REUTERS

Глава китайського державного Комітету з контролю над цінними паперами Лю Шиюй заявив, що шестеро колишніх високопоставлених чиновників планували усунути лідера Комуністичної партії Сі Цзіньпіна.

Чиновники, імена яких назвав Лю, були арештовані в рамках запущеної Сі Цзіньпіном масштабної антикорупційної кампанії, пише Бі-Бі-Сі.

Зокрема, він назвав ім'я колишнього міністра громадської безпеки Китаю Чжоу Юнкана, засудженого до довічного ув'язнення в 2015 році.

Відео дня

Читайте такожУ Китаї пройшов військовий парад за участю 12 тисяч військовослужбовців (фоторепортаж)

Також серед названих Лю чиновників виявився колишній керівник партійної організації промислового центру Чунцин Бо Сілай, засуджений до довічного терміну в 2013 році, і колишній член Політбюро Сунь Чженцай, затриманий у липні цього року і який втратив всі партійні посади.

Перераховані головою комітету чиновники "були неймовірно жадібними і корумпованими, вони планували захопити контроль над партією і над державною владою", заявив Лю Шиюй в четвер, виступаючи на засіданні комітету в рамках XIX з'їзду Комуністичної партії Китаю в Пекіні.

Також Лю назвав імена Лін Цзіхуа, який був заарештований в 2015 році, генерала армії Сюя Цайхоу, який помер у тому ж році, і генерал-полковника Го Босюна, засудженого до довічного ув'язнення в минулому році за звинуваченням у хабарництві.

З виступу Лю не було ясно, чи говорив він про одну змові, в якій брали участь перераховані чиновники, чи про кілька спроб перевороту.

"Сі Цзіньпін впорався з цими проблемами і усунув найнебезпечнішу таємну загрозу партії і країні", - заявив Лю.

В ході антикорупційної кампанії, яка почалася незабаром після того, як Сі Цзіньпін прийшов до влади, за три роки звинувачення в корупції були пред'явлені мільйону чиновників.

Читайте такожУ Китаї готові взяти на себе світове лідерство у разі потреби

Деякі спостерігачі вважали, що Сі використовує кампанію, щоб консолідувати владу всередині партії. Сам він раніше заперечував, що всередині компартії Китаю ведеться боротьба за вплив.

Однак, за словами кореспондента Бі-бі-сі Майкла Брістоу, заява Лю підтверджує підозри, що всередині компартії все ж існує конфлікт.

У середу в Пекіні відкрився з'їзд Комуністичної партії. Такі з'їзди проходять раз на п'ять років.