Флоранс Парлі / REUTERS

Міністр оборони Франції Флоранс Парлі представила законопроект щодо збільшення фінансування на оборонні потреби, зокрема, з 2019 до 2025 року загалом має бути виділено 295 мільярдів євро.

Таким чином, французьким президент скасував десятирічне скорочення видатків на армію, передає dt.ua з посиланням на Financial Times.

Передбачається, що до 2022 року щорічні витрати на потреби оборони будуть рости з нинішніх 34,2 мільярда євро на 1,7 мільярда євро в рік, коли спливає президентський термін Макрона, після чого з бюджету щороку планується виділяти на 3 мільярди євро більше. Уряд Франції планує досягнути фінансування військової сфери на рівні 2% від ВВП, у порівнянні з 1,7% минулого року.

Відео дня

Читайте такожШвеція вперше після розпаду СРСР посилює готовність до війни

Такі кроки зумовлені зростанням геополітичної напруженості на Ближньому Сході, боротьбою французьких військових з групами ісламістів в країні та за кордоном, а також тиском американського президента Дональда Трампа на країни-члени НАТО. Крім того, як зазначає видання, це дозволить зменшити напруження між Макроном і французькою армією, коли минулого року голова Генштабу генерал П'єр де Вільє пішов у відставку через скорочення бюджету на військові потреби.

За даними уряду, до 2025 року буде створено близько 6 тисяч робочих місць, зокрема, половина з них у сфері кібербезпеки та розвідувальних службах.

Голосування за проект закону має відбутися влітку цього року.