Помер найвідоміший комуніст Латинської АмерикиНа 94-му році життя вранці в середу помер Луїс Корвалан, генеральний секретар Компартії Чилі впродовж більш ніж 30 років. Політикові було 93 роки, але до самої смерті він прагнув брати участь в суспільному житті своєї країни. Корвалан залишився комуністом, хоч і провів переоцінку радянського досвіду, пише Газета.ру.

Луїс Альберто Корвалан Лепе народився 1916 року на півдні Чилі в сім`ї вчителя і селянки.

У 18 років Корвалан одержав диплом шкільного вчителя, але його педагогічна кар`єра вже через рік урвалася, оскільки в Компартію він вступив ще на два роки раніше. Він писав до комуністичних газет Frente Popular і El Siglo, головним редактором якої став 1946 року, з 1948 року, після заборони Комуністичної партії, очолював мережу нелегальних видань, у 1950 і 1956 роках був заарештований і провів три роки в таборах Пітруфкен і Пасагва.

Відео дня

У 1950 році Корвалан був обраний до ЦК КПЧ, а в 1958-му став її генеральним секретарем – цю посаду він займав до 1990 року. З 1961 до 1973 року - сенатор Республіки Чилі. У 1969 році - один з головних натхненників створення Фронту народної єдності – широкої коаліції лівих сил, які боролися за будівництво в Чилі соціалізму.

Після військового перевороту 1973 року, що коштував життя президентові Сальвадору Альенде, Корвалан знов опиняється під арештом, спочатку в центрі для депортованих ворогів хунти на острові Досон, а потім в концентраційному таборі Пітроке, де він провів близько трьох років. Офіційні звинувачення так і не були висунуті, але йому пощастило більше за багатьох соратників: 18 членів ЦК КПЧ були розстріляні. Перебуваючи в ув`язненні, він двічі одержував Міжнародну ленінську премію.

У 1976 році режим Піночета оголосив, що готовий піти на часткову лібералізацію. Більше 200 політичних увязнених були випущені з в`язниці. Серед них і Корвалан - найвідоміший чилійський політв`язень.

Помер найвідоміший комуніст Латинської АмерикиЗа пропозицією академіка Андрія Сахарова, 18 грудня 1976 року в Цюріху радянські агенти обміняли Корвалана на дисидента Володимира Буковського. Про операцію домовлялися держсекретар США Генрі Кіссінджер і тодішній голова КДБ Юрій Андропов.

На батьківщину товариш Лучо повернувся 1983 року, перенісши пластичну операцію, щоб боротися з хунтою в підпіллі. В останні роки Корвалан разом з сім`єю проживав у столиці ЧиліСантьяго, продовжуючи агітувати за комуністичну ідею і доводячи, що сталінізм став найбільшою трагедією для лівого руху.

Помер найвідоміший комуніст Латинської Америки

«Коли до влади прийшов Хрущов, стали відомими багато жахливих злочинів, проте ми не зайняли ніякої критичної позиції, тому що бачили нашу роль в іншому», – засмучувався він в одному з останніх інтерв`ю для російської преси. Не зміг зрозуміти він і небезпеку застою, який призвів до невдалої перебудови, зізнавався Корвалан. «Горбачов правив точно так, як і ті, кого він стільки критикував. Він правив, не спираючись на народ і на маси», – вважав він.

1995 року вийшла книга Луїса Корвалана «Крах радянської влади». У 2008 році він закінчив нове дослідження – «Комунізм і демократія».