Індія стала третьою після США і Росії країною, яка запустила апарат на Марс

Через 43 хвилини після старту апарат повинен відокремитися від третього ступеня; вихід на траєкторію польоту до Марса відбудеться 30 листопада. Подробиці передає Reuters.

Для запуску була використана ракета-носій PSLV, розроблена Індійським космічним агентством на початку 1990-х років. Циклограма польоту передбачала відділення першого ступеня на 112,75 секунді польоту, після чого з затримкою в 0,2 секунди включилися двигуни другого ступеня. На висоті близько 113 кілометрів було скинуто головний обтічник, а на 265 секунді відбулося відділення другого ступеня, повідомляє Lenta.ru.

Читайте також: Марсохід Curiosity припинив роботу через бюджетну кризу в США

Відео дня

До цього моменту успішно включилися і відпрацювали двигуни третього ступеня, які відокремилися від ракети. Включення четвертого щаблю було заплановано на позначці 25 хвилин після старту і також пройшло відповідно до плану польоту.

Індія стала третьою після США і Росії країною, яка самостійно розробила і запустила до червоної планети дослідницький апарат. Маса супутника становить більше тонни, однак на частку наукової апаратури припадає всього 15 кілограм, решту становить паливо, окислювач і сам корпус «Мангальяна», відомого як Mars Orbiter Mission.