Німеччина відіграє дуже значну роль у європейській підтримці України/ facebook.com/GeneralStaff.ua

Якщо Сполучені Штати не надаватимуть Україні підтримку у війні з Росією, то європейські країни зможуть взяти на себе цей тягар, але в такому випадку вкрай важливою є участь Німеччини. Про це сказав у інтерв’ю "Радіо Свобода. Європа" британський експерт з оборони та безпеки Майкл Кларк.

"З Німеччиною європейські країни, безперечно, можуть це зробити. Без Німеччини буде дуже важко. Але я підозрюю, що Німеччина повернеться до повнішої участі, оскільки канцлер зазнає все більшого тиску з боку власної коаліції; він стикається з можливістю краху уряду, якщо він не займе більш тверду позицію, і, звичайно, він хвилюється, що опиниться під загрозою краху, якщо це зробить".

Водночас, зазначає Кларк, німецький канцлер Олаф Шольц повинен вирішити цю дилему найближчим часом.

Відео дня

"Якби мені довелося вгадувати – а зараз це лише припущення – я думаю, що Німеччина переступить більше порогів і сильніше приєднається до європейської відповіді протягом року. Але якщо вони цього не зроблять, то європейцям буде дуже важко замінити американське фінансування, тверду сталь і зброю, які може надати Америка. Важлива політична підтримка, важливі гроші. Але зрештою снаряди, танки і важкий метал виграють війну", - зазначає експерт.

Він також розповів, що Захід у війні в Україні переслідує дві цілі. З одного боку, необхідно, щоб Росія програла, хоча тут можуть бути варіанти - відновлення Україною контролю над усіма своїми кордонами з 1991 року чи над кордонами з моменту вторгнення в 2022 році.

"Але ідея полягає в тому, що Росію треба перемогти. Я маю на увазі, що це сенс. Це перший принцип".

Водночас, за його словами, другий принцип полягає в тому, що війну потрібно стримувати. Саме тому Європа не бажає розпочинати загальну війну проти Росії.

"Ми не сперечаємося з Росією як країною. І ми точно не маємо наміру зменшувати Росію чи вторгатися в неї чи щось подібне. Отже, друга вимога – це стримування", - зазначив він.

Водночас, підкреслює Кларк, для досягнення цих цілей Заходу потрібне лідерство, і раніше цю позицію брали на себе США. Але наразі Штати відсторонилися, тому головування ділять між собою Франція, Німеччина та Сполучене Королівство. Однак зараз усі три великі лідери слабкі всередині своїх країн і вони не погоджуються між собою.

"Проблема в тому, що немає джерела справжнього лідерства. Коли американці беруть на себе лідерські ролі, ці троє не мають такого великого значення... Але США немає. Це знову покладає тягар на цих трьох, і вони не можуть нічого запропонувати на даний момент, або вони не можуть запропонувати достатньо, щоб створити імпульс для Європи, щоб рухатися вперед як об’єднаний континент", - зауважив експерт.

Позиція Німеччині у війні в Україні

Як писали ЗМІ, небажання канцлера Німеччини Олафа Шольца передавати Україні ракети Taurus усе більше дратує союзників та багатьох німецьких політиків, які вважають це небезпечною слабкістю. 

Журналісти зазначали, що іронія полягає в тому, що Німеччина зараз є найбільшим донором зброї для України, але при цьому зазначає нищівної критики звідусіль через "надлишок страху та брак стратегічного бачення".

Вас також можуть зацікавити новини: