В ЄС планують замінити  принцип консенсусного ухвалення рішень принципом більшості, позбавивши Угорщину можливості застосовувати право вето на  рішення про антиросійські санкції. Проте, це дуже тривалий процес, який, до того ж, поки не розпочатий. Наразі йдеться лише про дискусію щодо можливості змінити чинну процедуру голосування.

Маємо розуміти, що для здійснення цього задуму Євросоюзу потрібні роки. Окрім того, питання полягає не тільки в Угорщині. Адже досі не факт, що на зміну процедури погодяться всі країни. 

До речі,  важливо не заплутатись: цей принцип не діє на виділення макрофінансової допомоги Україні. І якщо подивитись на останні голосування, угорці дійсно голосують "проти". Але процедурно вони не можуть застосувати вето на таке рішення. Тобто, надання Україні допомоги ЄС їм не заблокувати. 

Відео дня

Орбан ризикує втратити фінансування ЄС, яке мало б піти на регіональний розвиток

Річ у тім, що принцип одностайності діє на рішення щодо зовнішньої політики. І в цьому випадку Угорщина може застосувати вето щодо антиросійських санкцій. Проте, як бачимо, не застосовує. Вони можуть шантажувати, голосно виступати проти санкцій, а потім… голосують. Це політична гра, яку Угорщина веде вже вісім років. 

Чи може Угорщина "догратись"? Її можуть позбавити права голосування у Раді ЄС. Зокрема, йдеться про порушення базових цінностей Євросоюзу. Станом на зараз, це максимальна санкція, яка може бути застосована. Але я поки не дуже в це вірю. Здається, що до цього не готові ні Орбан, ні Брюссель.

В Угорщини вже виникли проблеми щодо виконання фінансових зобов'язань перед виборцями

Найбільш ймовірний сьогодні метод привести цю країну "до тями" в Євросоюзі — питання грошей. І 18 вересня Європейська комісія вже рекомендувала Раді ЄС заморозити близько 7,5 мільярда євро, призначених для Угорщини. Тобто Орбан ризикує втратити фінансування ЄС, яке мало б піти на регіональний розвиток. Фактично, це третина коштів, які Угорщина має отримати від Євросоюзу в рамках діючого бюджету (загалом бюджет складає 22 мільярди). Ці кошти потрібні Орбану. Тому є певні сумніви, що він доведе ситуацію до їх втрати. 

За останніми повідомленнями, угорський уряд вже розпочав заморожувати регіональні інвестиційні програми. Це означає, що в Угорщини вже виникли проблеми щодо виконання фінансових зобов'язань перед виборцями. Але якщо Віктор Орбан не буде виконувати умову щодо виконання стандартів ЄС, то втратить фінансування.

Важливий момент: Угорщина ризикує втратити не тільки ці 7,5 мільярдів євро, але й 5,7 мільярдів, передбачених для Угорщини так званим планом після ковіду. Адже  Угорщина — це єдина країна з 27 членів ЄС, яка ні на крок не наблизилась на погодження цього плану з Брюсселем. Якщо впродовж осені вона цього не зробить, гроші згорять. Це ще одна суттєва втрата для угорської економіки. 

Проросійська позиція Віктора Орбана — це тло, яке подразнює багатьох в Євросоюзі

Тому ми сьогодні спостерігаємо дуже обережну риторику щодо Євросоюзу з боку Віктора Орбана, але велике пожвавлення з боку його команди. Мовляв, ми все виправимо. Зокрема, уряд Угорщини пообіцяв створити агентство боротьби з корупцією, щоб розблокувати мільярди з фінансування Європейського Союзу.

Чи стане Угорщина вести більш адекватну політику стосовно України? Тут важливо розуміти, що не проросійська позиція стала критерієм ініціювання цих санкцій щодо Будапешта. Ключові причини: корупція, непрозорість, фальшування тендерів  та антидемократичні тенденції. Ставлення до України скоріше є обтяжуючими обставинами. 

Проросійська позиція Віктора Орбана — це тло, яке подразнює багатьох в Євросоюзі, і, так би мовити, мотивує активніше розв’язувати реальні проблеми угорської демократії.

Але загалом все це ланцюговий процес. Чим більше Угорщина повертатиметься до демократичних принципів Євросоюзу, тим більше Угорщина буде прозахідною, а, відповідно, й проукраїнською та антиросійською. 

Дмитро Тужанський, директор Інституту Центральноєвропейської стратегії, "Засновник проекту "Re:Open Ukraine"