Екс-Кгбіст розповів, як чиновники Кремля самі себе здають іноземним розвідкам / фото ua.depositphotos.com

Російські чиновники не дотримуються правил використання техніки, тому їхні смартфони відслідковуються і прослуховуваються..

Саме це і дозволяє західній розвідці доповідати про настрої в Кремлі, вважає колишній співробітник КДБ і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

"Їм кажуть всім "Не користуйтеся смартфонами, їх всі слухають американці, тому що всі смартфони іноземного виробництва мають ПЗ, через яке фірми-виробники можуть увійти в цей смартфон негласно і послухати та подивитися, прочитати все, що в ньому робите". Вони забувають про цю справу", – зазначив Жирнов в ефірі телемарафону FREEДОМ.

Колишній розвідник вважає, що завдяки записам розмов і їхнім аналізам за допомогою алгоритмів, які роблять США, "відстежується, зокрема, весь Кремль".

"Вони всі один одного самі ж і здають, вони всі розповідають всі секрети. Ось Путін не користується смартфоном, тому про нього важко дізнатися, що у нього там в голові, але досить на нього подивитися на Красній площі, і ми без всякого смартфона знаємо, що у нього в голові", – заявив Жирнов. 

Він також вказав, що російські чиновники не стежать за тим, який цифровий слід залишають. Зокрема, коли викладають щось у соцмережах.

"Їх навіть не треба вербувати", – каже колишній співробітник спецслужб.

За словами Жирнова, такою інформацією згодом користуються журналісти-розслідувачі та іноземні розвідки.

Також колишній співробітник КДБ зазначає, що багато російських баз даних зливаються в інтернет.

"За 10 доларів можете купити будь-яку базу даних кого завгодно з усією власністю. Так прогугліть навіть, якщо служба зовнішньої розвідки – вам дадуть ІПН, вам дадуть адреси, вам дадуть керівників, вам дають дадуть об'єкти, на яких вона знаходиться, все це в третьому тисячолітті майже прозоре", – упевнений він. 

Останні новини від західної розвідки 

У четвер, 10 листопада, розвідка Великоїбританії повідомила, що здатність Росії підтримувати свої сили на західному березі Дніпра опинилася під загрозою через українські удари по російських маршрутах постачання. Там оцінили можливе відведення військ росіян з правобережної частини Херсонської області і заявили, що воно, ймовірно, здійснюватиметься впродовж декількох днів з оборонними позиціями і прикриттям сил артилерійським вогнем.

А в американській розвідці напередодні розповіли, що Іран звертався до Росії за допомогою в придбанні додаткових ядерних матеріалів і у виготовленні ядерного палива в обмін на дрони і ракети, передані росіянам для війни проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: