Експерт пояснив небезпеку нових навчань Китаю та РФ / фото ua.depositphotos.com

Спільні військово-морські навчання Китаю та Росії, які пройдуть з 21 по 27 грудня з практичними ракетними та артилерійськими стрільбами, мають насторожити Захід. Попри воєнні злочини РФ в Україні Китай продовжує посилювати співпрацю з агресоркою.

Таку думку німецького письменника, журналіста, експерта з Китаю та автора біографії Сі Цзінпьпіна Адріана Гайгеса наводить видання BILD. За його словами, спільні маневри Москви та Пекіна демонструють, що співпраця між Китаєм і Росією не слабшає, у тому числі у військовому плані.

Водночас Гайгес переконаний, що своїми заявами, які нібито засуджують загрозу ядерної війни, голова КНР лише "пускає світовим лідерам пил в очі".

Відео дня

"Якщо є щось, що не подобається Китаю у війні Росії в Україні, так це те, що Росія може її програти", – каже Гайгес.

На його думку, нові навчання Китаю та РФ – очевидний попереджувальний сигнал Заходу.

"Незважаючи на військові злочини Росії в Україні, Китай залишається вірним своєму пакту з Росією. Зважаючи на все, Сі Цзіньпіна не турбують масові зґвалтування або удари по системах електро- та водопостачання, а також по мирному населенню України", — пояснює китаєзнавець.

Крім того він додав, що спільні маневри двох країн також можуть бути репетицією війни проти Тайваню та Японії. На Заході багато хто сподівається, що труднощі, з якими Росія зіткнулася на війні в Україні, зможуть утримати Пекін від нападу на Тайвань. Але, за словами Гайгеса, це може спрацювати і у зворотний бік.

"Сі Цзіньпін може вважати, що зараз якраз слушний момент для наступу, оскільки Захід вже перевантажений у зв'язку з наданням військової допомоги Україні. З новим фронтом на Сході Росія могла б отримати полегшення на Заході", – наголошує експерт.

Адріан Гайгес впевнений, що Путін та Сі прагнуть зруйнувати існуючий світовий порядок та створити військовий союз. На його думку, шанси цих президентів реалізувати такий задум досить великі, оскільки сьогодні Китай економічно сильний так, як ніколи раніше.

Співпраця Росії та Китаю

Лідер Китаю Сі Цзіньпін доручив своєму уряду налагодити тісніші економічні зв'язки з Росією. Попри те, що раніше Сі намагався публічно дистанціюватися від Москви, зараз він посилює довгострокову ставку на Росію. 

Політолог Борис Тізенгаузен розповів, що Путін навіть просив політичного притулку в Китаї. Він наголосив, що Китай використовує російського диктатора в своїх інтересах.

Водночас директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс заявив, що російське вторгнення в Україну, особливо провал початкового плану, викликали занепокоєння у лідера Китаю Сі Цзіньпіна. За його словами, жодна країна світу так пильно не стежила за провалами РФ на полі бою як Китай.

Вас також можуть зацікавити новини: