Дмитро Пєсков / фото REUTERS

 Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що на Донбасі проживає багато російських громадян, і питання про їхню участь у голосуванні щодо внесення змін до Конституції Росії необхідно адресувати ЦВК РФ.

Про це він сказав журналістам, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у РФ, чи має намір РФ надати можливість жителям окупованих територій Донбасу, де масово роздають російські паспорти, взяти участь в голосуванні за поправки до Конституції РФ.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що агресія російського ТБ на адресу України триватиме

Відео дня

«Там (на Донбасі - УНІАН) дійсно проживає дуже багато російських громадян. Це питання, яке потрібно адресувати до ЦВК, бо саме вони займаються процесом організації голосування для громадян Росії», - сказав Пєсков.

Раніше глава фракції «Справедлива Росія» в Держдумі Сергій Миронов заявив, що російська влада повинна забезпечити жителям окупованого Донбасу, який прийняв громадянство РФ, можливість взяти участь в голосуванні за внесення поправок до Конституції Росії.

«Ті громадяни РФ, які живуть на Донбасі, повинні мати можливість взяти участь у всенародному голосуванні щодо поправок до Конституції. Це наш обов'язок як росіян, борг перед собою і перед Батьківщиною», - заявив Миронов.

За його даними, після підписання президентом Росії Володимиром Путіним відповідного указу громадянство РФ прийняли 230 тис. осіб, що проживають на окупованих територіях Донбасу.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня 2019 року Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

У лютому 2020 року постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія видала понад 200 тисяч паспортів українцям, які проживають на окупованій частині Донбасу.

Голосування щодо змін до Конституції РФ призначено на 1 липня. Цими змінами передбачено так зване «обнуління» президентських термінів Путіна - після ухвалення поправок чинний глава держави зможе балотуватися ще на два терміни після 2024 року.