Нещодавно говорили про Придністров'я, але забули про Гагаузію... Ну, як забули. У моєму прогнозі щодо ймовірного захоплення влади в Молдові проросійськими силами, із силовим варіантом втручання НЗФ "ПМР", Гагаузія відігравала одну з найважливіших ролей - блокування Молдови з півдня.

А напередодні, в рамках так званого Всесвітнього форуму молоді, башкан (президент) Гагаузії Євгенія Гуцул зустрілася з президентом Росії Володимиром Путіним, якому поскаржилася на "утиски" і "переслідування" гагаузів у Молдові. В одній із соцмереж вона повідомила, що поскаржилася на Кишинів, мовляв, він нібито забирає повноваження у влади автономії, обмежує бюджет, "порушує законні права, провокує нестабільність". На думку Гуцул, такі "беззаконні дії влади в Молдові" пов'язані з тим, що вона нібито "мстить гагаузам за громадянську позицію і вірність національним інтересам".

На скарги Гуцул Путін відгукнувся готовністю "допомогти" Гагаузії в питаннях "відстоювання законних прав, повноважень і позицій у світі".

Для тих, хто не знає, зазначу, що Гагаузія - це невеликий регіон на півдні Молдови, з правом автономії і вкрай високими проросійськими настроями. Регіон, аналогічно Придністров'ю, являє собою олігархічно-кримінальний кондомініум, з тією відмінністю, що там немає російського контингенту, але присутня достатня кількість агентів Кремля.

Зустріч Гуцул із Путіним для неї самої - це межа мрій, щось із розряду "побачити Путіна і померти!", а ось для Путіна поблажливість до зустрічі з настільки мілководною сошкою означає гранично високу зацікавленість Кремля в Гагаузії. Причому інтерес цей став пульсувати саме зараз, що може свідчити про збереження планів щодо Молдови.

І той факт, що "ПМР" просто попросили у Росії більше грошей, ще не означає, що Тирасполь не прогнуть на більше - для синхронізації дій щодо Кишинева. Зрозуміло, Гагаузії в цій синхронізації дій буде відведена своя роль.

Таким чином, ситуація аж ніяк не охолола і на гальмах нічого не спущено.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"