Навальний після отруєння вийшов з коми та самостійно дихає / фото REUTERS

У Кремлі заявили, що будуть раді, якщо отруєний опозиціонер Олексій Навальний одужає й зможе повернутись до Росії.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам у Москві сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Якщо громадянин Російської Федерації одужає, поправить своє здоров'я, то, звичайно, всі цьому будуть раді. Тут йдеться про людське життя, яке було врятовано омськими лікарями. Якщо якісь негативні наслідки будуть ліквідовані, вже з точки зору стану здоров'я будуть виправлені берлінськими лікарями, звичайно, всі будуть тільки раді», - сказав Пєсков.

При цьому він заявив, що адміністрація президента РФ «на жаль» не має можливості відслідковувати зміни в стані здоров'я Навального.

Також Пєсков заявив, що необхідності в зустрічі співробітників Кремля з Навальним після його повернення до Росії немає.

«Ми, чесно кажучи, не бачимо причин для такої зустрічі, не бачимо потреби в такій зустрічі, тому переконаний, що такої зустрічі не буде», - сказав Пєсков.

Коментуючи заяву Навального про його намір повернутися до РФ, Пєсков сказав, що будь-який громадянин вільний виїжджати та повертатися на батьківщину.

"«Як і будь-який громадянин Російської Федерації, він вільний виїжджати з Росії та повертатися до Росії», - сказав Пєсков.

Водночас він заявив, що в Кремлі не розуміють, чому Німеччина не надала російським органам біоматеріали Навального і не взаємодіє з ними у цій ситуації.

«Дійсно існує ситуація з берлінським пацієнтом, і в цьому випадку Росія абсолютно була й залишається відкритою для співпраці та взаємодії в з'ясуванні того, що сталося. Для того, щоб просунутись у цій справі, Росії необхідна взаємодія з німецькою стороною в отриманні біологічних матеріалів хворого. З якихось причин поки ми не отримали відповідь від наших німецьких візаві стосовно цього», - сказав Пєсков.

««Ми в цьому випадку просто констатуємо своє глибоке нерозуміння того, що відбувається, й підтверджуємо свою готовність і наш намір з'ясувати, що ж сталось», - додав він.

При цьому Пєсков, коментуючи скасування візиту очільника МЗС Сергія Лаврова до Німеччини, підкреслив, що немає ніяких факторів, які можуть негативно вплинути на відносини Росії та ФРН.

Читайте такожНавальний опублікував в Instagram перший пост з фото після виселення

Отруєння Навального: що відомо