Бердимухамедов готується піти з посади президента \ фото УНІАН

Центральна виборча комісія Туркменістану готується до позачергових президентських виборів, намічених на 12 березня. Правлячий країною з 2007 року президент Гурбангули Бердимухамедов дав зрозуміти, що має намір покинути цю посаду. 

Президент Туркменістану володіє всією повнотою влади в країні і, згідно з Конституцією, не обмежений у кількості термінів, повідомляє Бі-бі-сі.

Однак, після засідання верхньої палати парламенту, головою якої є Гурбангули Бердимухамедов, президент раптово заявив, що прийняв "непросте рішення про себе".

Відео дня

"Я підтримую думку, що дорогу до державного управління на новому етапі розвитку нашої країни треба дати молодим керівникам, вихованим в духовному середовищі і відповідно до високих вимог сучасності. Свій величезний життєвий і політичний досвід я як голова Халк маслахати [верхня палата парламенту Туркменістану-ред.] маю намір далі направити в цю сферу", - сказав президент.

Таким чином 64-річний Бердимухамедов, судячи з усього, залишить за собою посаду голови верхньої палати. Про інші посади або довічні повноваження мови поки не йде.

Гурбангули Бердимухамедов, офіційно носить титул "Аркадаг", або "Покровитель", в останні роки активно допомагає будувати політичну кар'єру своєму єдиному сину Сердару. У лютому 2021 року президент Бердимухамедов підписав указ про створення нової посади віце-прем'єра країни, на яку призначив Сердара. Він керує впровадженням цифрових та інноваційних технологій в усі сфери виробництва.

Згідно з туркменським законодавством, президент не може бути молодшим 40 років. Цього віку Сердар Бердимухамедов досяг у вересні 2021 року.

Протягом своєї кар'єри син президента встиг побувати і заступником глави МЗС, і міністром промисловості, і обласним губернатором столичного Ахалського велаята. Він також є членом Ради безпеки країни.

Поки, наскільки відомо, Сердар Бердимухамедов не оголошував про свою участь у майбутніх виборах президента.

Хто такий Гурбангули Бердимухамедов

Гурбангули Бердимухамедов - в минулому лікар-стоматолог. Він представник народності текінців, однієї з найбільших в країні. У 1997 році був призначений міністром охорони здоров'я Туркменістану, а в 2001-му став віце-прем'єром.

Після смерті попередника, Сапармурата Ніязова, він очолив похоронну комісію, а потім став виконуючим обов'язки президента.

Відповідно до Конституції Туркменістану, виконувати обов'язки повинен був голова Меджлісу Овезгельди Атаєв, але проти нього раптово було порушено кримінальну справу.

На посаді президента Бердимухамедов в останні роки поводився все більш ексцентрично, зокрема, регулярно випускав музичні ролики на власні композиції. Однією з цих пісень став реп про Ровача - ахалтекінського коня, подарованого президенту. Всього в стайні у Бердимухамедова близько 130 коней ціною, як кажуть експерти, від мільйона доларів.

Також Бердимухамедов пише книги на політичні та суміжні теми. В електронній бібліотеці творів Бердимухамедова, відкритій МЗС Туркменістану, значаться більше 60 книг, багато з яких перекладені на іноземні мови.

Туркменістан залишається однією з найбільш закритих країн світу. Правозахисники кажуть, що в країні грубо порушуються права людини, проте влада це заперечує.

Вас також можуть зацікавити новини: