REUTERS

У Белграді та інших містах Сербії другий день поспіль тривають протести. Учасники руху вимагають відставки чинного президента та уряду.

Про це повідомляє Белградський оглядач.

Читайте такожНа житлові будинки в Лондоні впав 20-метровий кран (фоторепортаж)

Відео дня

Цього вечора протестувальники закидали поліцейських камінням, факелами та пляшками, а в Новому Саді штурмували офіс правлячої Сербської прогресивної партії. Як й попереднього дня, правоохоронці у відповідь застосовували сльозогінний газ.

Мітингарі звинувачують владу у відсутності свободи слова, падінні економіки та спробі здати Косово, а тепер ще й неспроможністю протидіяти епідемії COVID-19.

REUTERS

Своєю чергою, президент Сербії Александар Вучич назвав чергову хвилю протестів спробою захопити владу. А в МВС заявили про втручання у внутрішню ситуацію країни «спецслужб сусідніх держав».

Як повідомляв УНІАН, масові протести у Белграді розпочалися минулої ночі. Група прихильників опозиції увірвалась у будівлю сербського парламенту в Белграді на знак протесту проти запланованого посилення «протикоронавірусного» карантину цими вихідними.

На початку березня Сербія ввела карантин для запобігання поширенню COVID-19, а вже наприкінці місяця балканська країна одна з перших призначила президентські вибори на 21 червня.

Під час кампанії правляча Сербська прогресивна партія організувала мітинги, на які людей пускали без захисних масок. Тоді ж інфікувалися високопосадовці, зокрема радник президента. Опозиційні політики, багато з яких вибори бойкотували, критикують чинного президента за використання обмежень у самодержавних цілях.