В ЄС очікують на ретельне розслідування жорстокого поводження у Білорусі із протестувальниками / REUTERS

В Європейському Союзі заявляють, що очікують на ретельне розслідування повідомлень про жорстоке поводження у Білорусі із затриманими протестувальниками.

Про це йдеться у заяві віце-президента Європейської комісії, високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, розміщеній на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"З усе більш і більш шокуючими повідомленнями про нелюдські умови і поводження у місцях тримання під вартою, Європейський Союз очікує на ретельне і прозоре розслідування усіх звинувачень у жорстокому ставленні для того, аби відповідальні були притягнуті до відповідальності", - наголосив Боррель.

Відео дня

Водночас, делегація Євросоюзу у Білорусі висловила білоруській владі про свої відповідні очікування.

"Як було узгоджено на нещодавній відеоконференції міністрів закордонних справ Євросоюзу, ЄС працює над розробленням списків для запровадження санкцій проти осіб, відповідальних за насильство, придушення мирних протестів і за фальсифікацію результатів виборів", - заявив Боррель.

Також повідомляється, що як було оголошено президентом Європейської Ради 19 серпня голови держави і урядів країн-членів ЄС обговорять ситуацію в Білорусі. У цьому зв'язку Боррель надасть останню інформацію лідерам ЄС стосовно прогресу по цих ініціативах.

Боррель заявив, що 16 серпня відбулося найбільше зібрання громадян у сучасній білоруській історії.

"Сотні тисяч білорусів вийшли на вулиці по всій Білорусі для участі у марші свободи. Ці мирні демонстрації мають чіткі вимоги: звільнити усіх незаконно затриманих людей, переслідувати у судовому порядку відповідальних за жорстокість поліції і провести нові президентські вибори", - зазначив він.

Високий представник ЄС заявив, що лише сама чисельність учасників мітингів чітко свідчить, що білоруське населення хоче змін, і хоче їх зараз. У зв'язку з цим він запевнив, що ЄС підтримує білоруський народ.

Читайте такожПереламані пальці, гематоми, ушкодження прямої кишки: лікарі в Мінську розповіли про травми протестуючих

Вибори і протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.