На зустрічі в Сочі Путін обіцяв Лукашенку фінансову підтримку / REUTERS

Олександру Лукашенку до другого тижня листопада потрібно домогтися хоча б видимості спокою в Мінську інакше "Кремль його кине як дорогого в утриманні".

Читайте такожЛідерів білоруської опозиції висунули на Нобелівську премію миру

Про це в ефірі каналу "Україна 24" заявив журналіст та політичний оглядач Іван Яковина. Він вважає, що Москва може припинити його фінансування, якщо протести триватимуть.

Відео дня

"Лукашенку до другого тижня листопада потрібно домогтися хоча б видимості спокою в Мінську. В цьому випадку він може розраховувати на продовження фінансування з Москви. Путін на зустрічі в Сочі дав зрозуміти Лукашенку, що якщо той не зможе за два місяці взяти країну під свій контроль, то Кремль його кине як дорогого в утриманні, але абсолютно непотрібного гауляйтера з нульовою легітимністю місцевого населення. Москві буде набагато простіше знайти когось лояльнішого собі та менш токсичного, щоб зробити цю людину новим білоруським лідером, ніж вічно тягти Лукашенка, який уже перетворився на криваву валізу без ручки, до того ж набиту тілами мертвих людей", — сказав він.

За словами Яковини, до Нового року в Білорусі може бути новий керівник.

"Сам Лукашенко все це розуміє. Він також розуміє, що якщо 7 листопада Москва відмовиться офіційно підтримувати його режим, то він негайно впаде, у нього просто немає шансів залишитися на плаву без фінансової, дипломатичної та політичної допомоги з боку Росії. Саме тому Лукашенко зараз випускає вперед своїх гоблінів, які загрожують залити Білорусь кров'ю, якщо люди не підуть з вулиць. Настає момент, коли його режим виявився в смертельній небезпеці. І якщо рядові омонівці відмовляться стріляти по натовпу, то до Нового року в Білорусі буде вже новий керівник. Лукашенко зараз в розпачі та в паніці кидається від Путіна до політв'язнів, намагаючись знайти хоча б у когось підтримку. А коли не знаходить підтримки, то хапається за ідею масових убивств, як потопаючий за соломинку. Саме в цей момент в атаку на наляканий і деморалізований режим пішли самі білоруси", — сказав він.

Дружба Лукашенка і Путіна на тлі протестів в Білорусі

  • Після початку масштабних протестів в серпні Лукашенко заявив, що президент Росії Володимир Путін пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • 8 вересня Лукашенко заявив про готовність продовжити інтеграцію з Росією, зазначивши, що в разі «падіння» Білорусі наступною буде Росія.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.