Росія планує розмістити військові кораблі на Ладозькому озері / фото ua.depositphotos.com

Російська влада планує створити нову військово-морську базу. Потенційним місцем для розміщення ракетних кораблів може стати Ладозьке озеро.

Про це повідомляє російське видання "Известия". Зазначається, що російське Міноборони вже вивчило можливості застосування на Ладозькому озері малих ракетних кораблів.

Видання з посиланням на джерело пише, що за результатами досліджень, які тривали кілька місяців, визнано, що малі ракетні кораблі можуть ефективно діяти в Ладозькому озері. Російські експерти вважають, що такий крок – "адекватна міра після розширення НАТО на північному заході", тому що звідти кораблі РФ "можуть тримати під прицілом Фінляндію".

Відео дня

"Це цілком здорова військово-технічна відповідь на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. Ладозьке озеро досить велике. Під час Великої Вітчизняної війни там діяла Ладозька флотилія, після війни дислокувалися різні сили. Це гарна ідея – забезпечити стрільбу "Буянами" і "Каракуртами" по цілях НАТО. Крім того, цей район не так добре відомий розвідці Альянсу, як балтійські бази", – сказав російський військовий історик Дмитро Болтенков.

Зазначається, що "Каракурти" повинні стати наймасовішим проектом ударних кораблів для російського флоту. На сьогоднішній день в російському флоті числяться три представники цієї серії. Йдеться про такі кораблі: "Митищі", "Совєтськ" і "Одінцово". РФ планує побудувати 18 подібних суден.

Що стосується малих ракетних кораблів проекту "Буян-М", то це невеликі кораблі з водотоннажністю 850 т.

"Спочатку вони проектувалися для охорони морської економічної зони Росії. Однак потім їх функціонал переглянули. Сьогодні в строю знаходяться десять представників серії-по три на Балтфлоті і Каспійської флотилії і чотири на Чорному морі", – уточнили у виданні.

Флот РФ: останні новини

В останні місяці кораблі російського флоту в Чорному морі все частіше виводяться з ладу або отримують серйозні пошкодження. Причиною тому, зокрема, робота українських морських дронів. 

На тлі почастішання атак росіяни можуть вивести частину кораблів з Чорного моря, кажуть експерти. Мова може йти про малі ракетні кораблі: зокрема про кораблі проекту 21631 "Буян-М", проекту 22800 "Каракурт", проекту 1239 "Севуч", патрульний проект 22160 типу "Василь Биков", а також про всі кораблі класом нижче включно з ракетними катерами.

Вас також можуть зацикавити новини: