Касим-Жомарт Токаєв дистанціюється від РФ / фото REUTERS

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну президент Казахстану Токаєв відкрито перейшов до економічної і політичної сепарації з Росією.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, він відмовив у проханні відправити своїх військових в Україну. МЗС Казахстану заявило, що зацікавлене в тому, щоб Україна залишалася незалежною і територіально цілісною державою. 

Журналісти зазначають, що Росія ще з 1990-х років робила спроби з анексії частини північного Казахстану. 

"Там фактично розташовані три області. І вони кілька разів намагалися там зробити якісь "народні республіки". Потім намагалися лобіювати там створення національної автономії для росіян, де живе більшість російськомовних", - пояснює директор Інституту стратегічних досліджень Павло Лисянський. 

У сюжеті наголошується, що за рік у Казахстані проходить до 100 заходів з просування російської мови. Наприклад, у Нур-Султані пройшла акція "Пушкіни ходять Казахстаном". Також проводяться диктанти з російської мови для дітей та походи у РПЦ для молоді. 

"Вони прекрасно розуміють, що від акцій з просування російської мови до пересування російських танків вулицями Казахстану - два-три роки. Це все було в Україні", - каже Лисянський. 

Організацією таких заходів займається фонд "Русский мир" і "Русский центр". 

"Русский центр" - це організація, яка діє на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вона фактично стала ідеологічним фундаментом військової агресії Росії проти України в 2022 році", - додав директор Інституту стратегічних досліджень.

Він каже, що бажання Путіна анексувати частину Казахстану нікуди не зникло. 

"Президент Казахстану це все прекрасно розуміє, це все прекрасно бачить і намагається нерадикальними кроками вибудовувати політику, незалежну від РФ", - говорить Лисянський. 

Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив національній нафтогазовій компанії налагодити продажі нафти в обхід Росії. 

А до цього Токаєв у рамках візиту на Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ) заявив про неможливість визнання так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки". 

Вас також можуть зацікавити новини: