Таємна інавгурація Лукашенка відбулася зранку 23 вересня / фото REUTERS

Країни Балтії оголосять свій "чорний список" чиновників з Білорусі, не чекаючи відповідного рішення про санкції з боку Європейського Союзу.

Про це в ефірі Латвійського радіо заявив міністр закордонних справ Едгар Ринкевич, повідомляє DELFI.

Читайте такожСША, Британія і Канада готуються ввести санкції проти Білорусі вже цієї п’ятниці - Reuters

Відео дня

Зокрема, найближчими днями всі три країни Балтії - Латвія, Литва та Естонія - представлять спільний "чорний список", в якому нев'їзними буде оголошено близько 100 осіб з Білорусі.

Також Рінкевич запевнив, що країни Балтії розширять санкції проти Білорусі, тому "цей список не буде останнім".

Рінкевич зазначив, що Латвія, Литва та Естонія вирішили самим розширювати список санкцій, не чекаючи, коли аналогічне рішення прийме і погодить Євросоюз.

Раніше Рінкевич вже включив до списку небажаних осіб для в'їзду до Латвії 30 громадян Білорусі. До списку потрапили президент країни, посадові особи білоруської ЦВК, МВС, Міністерства юстиції, Генпрокуратури, Комітету держбезпеки, Слідчого комітету, Ради з безпеки, Держконтролю і Виконавчого комітету Мінська.

На думку МЗС, саме ці особи відповідальні за фальсифікацію результатів виборів президента Білорусі і за жорстоке придушення протестів.

В'їзд до Латвії цим людям закрито на невизначений час.

Інавгурація Лукашенка: реакція Європи

  • У Євросоюзі не визнали результатів виборів і легітимність Олександра Лукашенка і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • На засіданні 21 вересня міністри закордонних справ країн-членів ЄС не домовилися з питання запровадження санкцій проти білоруських чиновників.
  • Після рішення глав МЗС лідери Європейського Союзу на саміті 1-2 жовтня мають розглянути питання про запровадження санкцій проти білоруських чиновників, у тому числі прийняти політичні рекомендації з цього питання.
  • У Євросоюзі підготували список із 40 прізвищ осіб та установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції.