Спікер Палати представників Джонсон не уточнив ні умов, ні термінів ухвалення законопроекту про підтримку України / колаж УНІАН, фото УНІАН, скріншот з відео

Новий спікер Палати представників Конгресу США, республіканець Майк Джонсон однозначно висловився щодо підтримки Києва, наголосивши, що Сполучені Штати "не збираються залишати" Україну. Водночас Джонсон не погоджується з проханням адміністрації президента Джо Байдена про узгодження спільного пакета фінансування для надання допомоги Ізраїлю, Україні і Тайваню, а також посилення кордонів з Мексикою. Спікер наполягає на окремому пакеті допомоги для Ізраїлю, залишаючи питання щодо допомоги Україні відкритим. 

Колумніст Вільям А. Галстон в статті для The Wall Street Journal наголошує, що хоча спікер не уточнив ні умов, ні термінів ухвалення законопроекту про підтримку України, неважко здогадатися, якими будуть параметри цього законопроекту.

Терміни надання допомоги 

Галстон припускає, що пакет допомоги для України передбачатиме фінансування на весь 2024 рік, оскільки в США наступного року пройдуть президентські вибори.

Відео дня

"По-перше, небагато обраних посадових осіб у будь-якій із партій готові голосувати повторно з цього питання протягом року виборів, тому законопроект, швидше за все, продовжить допомогу на досить тривалий період, щоб пройти президентські вибори 2024 року", – пише він. 

Компенсація допомоги коштом бюджету

Крім цього, Джонсон наполягав на тому, що необхідно компенсувати суми, виділені на допомогу Ізраїлю, та зазначав, що "збирається знайти компенсацію у бюджеті". Білий дім у відповідь на це звинувачував республіканців у політизації питання щодо допомоги і попереджав про руйнівні наслідки такого підходу. Галстон зауважує, що вимагати компенсанцій допомоги Україні у Джонсона навряд вийде.

"Якщо спікер наполягає на компенсації вартості допомоги Ізраїлю, він навряд чи зможе вчинити інакше із пропозицією допомоги Україні, яка отримає набагато меншу підтримку всередині його власної фракції. Це буде непросто, тому що допомога Україні коштуватиме дорожче за допомогу Ізраїлю, навіть якщо Конгрес відмовиться від прохання Байдена. Потреби України ширші, ніж потреби Ізраїлю, та масштаб її боротьби проти російської агресії більший, ніж боротьба Ізраїлю з ХАМАС та його прихильниками", – зауважує автор статті. 

Звітність України за надану допомогу

Колумніст також припускає, що спікер Палати представників продовжуватиме наполягати на зміні політики щодо надання допомоги Україні, як і його попередник Кевін Маккарті.

"Наполеглива вимога колишнього спікера Кевіна Маккарті про те, щоб Україна більше не отримувала необмежену свободу і суму грошей, користується широкою підтримкою серед республіканців в Палаті представників. Новий спікер має сильні стимули дотримуватися цієї лінії. Маккарті ніколи не роз'яснював, що означатиме його нова політика, але вона, ймовірно, містить більш своєчасний, докладний і прозорий облік коштів, що виділяються Україні, а також посилену боротьбу з корупцією, яка, незважаючи на зусилля президента Володимира Зеленського, продовжує заважають військовим зусиллям країни. Добре продумані заходи нагляду мають скористатися суттєвою підтримкою обох партій", – йдеться в статті.

Суперечки щодо захисту американського кордону

Ще одним каменем спотикання під час розгляду допомогу Україні, акцентує Галстон, може стати фінансування посилення державного кордону США. 

"Зрештою, республіканці Палати представників виступили з різкою критикою адміністрації Байдена, заявивши, що її більше турбує східний кордон України, ніж південний кордон Америки. Під час обговорення пакету допомоги Україні республіканці Палати представників не задовольняться просто збільшенням фінансування поточної імміграційної політики, вони також наполягатимуть на посиленні прикордонних заходів. Якщо це станеться, адміністрації Байдена доведеться обирати між розривом із прогресивними прихильниками імміграції у своїх лавах та припиненням допомоги Україні", – зазначає він.

Дебати щодо України триватимуть

Крім того, він акцентує, що подолання всіх перешкод і ухвалення законопроекту про допомогу Україні не завершать дебати з цього приводу загалом, оскільки попереду вибори, на яких зіткнуть Дональд Трамп, що є найбільш ізоляціоністським лідером Республіканської партії за понад 70 років, та відданий інтернаціоналіст Джо Байден 

"Інтернаціоналісти вимагатимуть від американців продовжувати нести тягар глобального лідерства, і це буде важко продати у 2024 році. … Але одне має бути зрозумілим: відмова від України спричинить ударну хвилю для очолюваних США альянсів, які захищали демократію та підтримували мир між великими державами після Другої світової війни, з неперерахованими наслідками для всіх нас", – резюмує колумніст Вільям А. Галстон 

Запит адміністрації Байдена на 106 мільярдів доларів - головне

На початку жовтня Пентагон попередив Конгрес США, що гроші на військову допомогу для України закінчуються. Відомство закликало поновити фінансування України, оскільки ухвалений напередодні тимчасовий бюджетний законопроєкт, що діятиме до 17 листопада, не передбачав допомоги Києву. 

20 жовтня адміністрація президента США Джо Байдена запросила фінансування на 2024 фінансовий рік на суму 106 мільярдів доларів. 61,4 мільярда доларів мали піти на допомогу Україні, ще 13,6 мільярда доларів – на охорону кордонів США, ще 14,3 мільярда доларів – на підтримку Ізраїлю.

Республіканець Майк Джонсон, новий спікер Палати представників Конгресу США, виступив за окремий розгляд пакету допомоги Ізраїлю зі збільшенням суми з 14,3 до 14,5 мільярдів доларів. 

Лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл пішов проти лінії партії та виступив за включення допомоги Україні до нового пакету фінансування. Водночас він наполягає на тому, щоб більше уваги було приділено саме розв’язанню проблеми на кордоні з Мексикою. Суперечки в Конгресі щодо мігрантів можуть завадити схваленню фінансування для України.

Вас також можуть зацікавити новини: