Йенс Столтенберг / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг наголошує, що Росія перейшла від прихованих спроб дестабілізувати Україну до відкритих воєнних дій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав у Брюсселі на брифінгу після засідання Комісії Україна-НАТО.

"Ми засудили рішення Москви визнати самопроголошені "Донецьку народну республіку" і "Луганську народну республіку". Ми також засуджуємо подальше російське вторгнення в Україну. Москва тепер перейшла від прихованих спроб з дестабілізації України до відкритих воєнних дій. Це серйозне загострення з боку Росії і кричуще порушення міжнародного права", - наголосив Столтенберг.

Генеральний секретар Альянсу сказав, що дії РФ ще більше підривають суверенітет і територіальну цілісність України.

"Це завдає шкоди зусиллям з пошуку мирного урегулювання конфлікту. І це має серйозні наслідки для європейської безпеки. Це криза, створена Росією самостійно", - наголосив Столтенберг.

При цьому він висловив високу оцінку стриманості України, яка не реагує на повторювані провокації Росії.

"Ми виступаємо у солідарності з українським народом і його урядом. Країни-члени об'єднані у їхній повній підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми продовжимо надавати Україні тверду політичну підтримку і країни-члени надають засоби, аби допомогти Україні захищати себе, а також стійку фінансову підтримку", - наголосив він.

Генеральний секретар Альянсу додав, що впродовж місяців Росія нарощувала воєнні сили в Україні і довкола неї, в тому числі у Білорусі. Зокрема, чисельність російських військ становить понад 150 тис осіб. Крім того, Росія зосередила бойові літаки-винищувачі і штурмові вертольоти.

"Багато підрозділів зараз розгорнуті на передовій у бойових позиціях", - сказав він і додав, що ці сили готові нанести удар.

"Ми наполегливо закликаємо Росію, найбільш рішучим чином, обрати шлях дипломатії", - наголосив Столтенберг.

Україна і НАТО: що відомо про шлях до Альянсу

В комюніке за підсумками останнього саміту Альянсу у Брюсселі 14 червня 2021 року зазначалося, що Україна стане членом НАТО за допомогою реалізації Плану дій щодо членства.

Президент США Джо Байден заявляв, що окупація Росією частини українських територій не впливає на вступ до НАТО, але Україна повинна позбутися корупції. Україна повинна відповідати певним критеріям, щоб отримати ПДЧ, зазначав він.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни НАТО в 2022 році надати Україні ПДЧ.

1 грудня 2021 року президент РФ Володимир Путін заявив, що хоче отримати від Заходу гарантії невступу України в НАТО.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг неодноразово підкреслював, що НАТО не піде на поступки Росії в питанні наближення України до членства. За його словами, Україна має право на захист і разом з НАТО визначатиме питання членства в Альянсі.

14 лютого 2022 року канцлер Федеративної Республіки Німеччина Олаф Шольц у Києві заявив, що питання членства України в НАТО поки не стоїть на порядку денному.