Столтенберг заявив, що ситуація в світі є «поворотним моментом» для НАТО / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг поділився своїм баченням повістки НАТО на найближчі роки, і запропонував варіанти того, яким чином країни Альянсу повинні вибудовувати відносини з двома державами, які виступають проти усталеного світового порядку - Росією і Китаєм.

Столтенберг виступив з промовою і відповів на запитання учасників онлайн-форуму "НАТО-2030", який пройшов за підтримки Брукінгського інституту, Ради Німеччини з міжнародних відносин і Північноатлантичного альянсу.

Сьогоднішня ситуація в світі є "поворотним моментом" для НАТО, заявив Столтенберг, зазначивши вихід західних союзників з Афганістану і «авторитарну протидію» Росії і Китаю нинішньому міжнародному порядку, заснованому на міжнародному праві.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко і Путін обговорили прагнення України в НАТОГенсек НАТО висловив стурбованість тим, що Росія «веде масоване нарощування військової потужності від Арктики до Африки». Пекін, у свою чергу, створив "безпрецедентну систему спостереження і контролю над своїм населенням", а також загрожує суверенітету Тайваню та інших своїх сусідів, додав Столтенберг.

За словами глави НАТО, члени Північноатлантичного альянсу "не можуть поодинці протистояти загрозам з боку Росії і Китаю, а також загрозі зміни клімату - вони повинні діяти разом", передає Голос Америки.

"Серед членів НАТО дуже широкою підтримкою користується те, що ми називаємо дуалістичним підходом до відносин з Росією, - заявив Столтенберг, - ми продовжимо забезпечувати надійне стримування і захист (від ворожих дій Росії). У той же час ми віримо в можливість діалогу».

Незважаючи на те, що зараз у відносинах Заходу і Росії спостерігається спад, небачений з часів «холодної війни», Столтенберг підкреслив, що «ми повинні спілкуватися» з росіянами з таких питань, як контроль над озброєннями.

"Росія - авторитарна держава. Але немає ніякого протиріччя між ясним розумінням проблем, які становить Росія, і необхідністю переговорів з ними", - додав Столтенберг.

"НАТО - не просто військовий альянс. Ми ще й політичний альянс. Ми повинні використовувати механізми НАТО ще більше, щоб реагувати на глобальні виклики", - заявив генсек Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини