Тихановська дала інтерв'ю в Литві / фото lrt.lt

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська заявила, що у білорусів різні погляди з приводу окупованого Криму, але півострів за усіма міжнародними законами належить Україні.

Як сказала Тихановська в інтерв'ю Lrt.lt, вона не хоче, щоб питання Криму розділило білорусів. При цьому вона зазначила, що анексія Криму відбулася всупереч міжнародним законам.

"Коли я була претендентом у кандидати, або кандидатом у президенти, я озвучувала позицію, яка у нас прийнята в Білорусі, що Крим "de jure" український, А "de facto" – російський. Ми ж розуміємо, що існують міжнародні закони, і що Крим відійшов іншій державі всупереч цим законам. Але знову ж таки у нас завдання стоїть - розібратися з ситуацією в Білорусі, те, що хвилює наш народ, це нові, чесні вибори. Ситуація з Кримом дуже складна, і у білорусів різні погляди на це питання і ми б не хотіли, щоб це питання якось роз'єднало нас», - сказала Тихановська.

Що раніше Тихановська говорила про Крим

  • Ще будучи кандидатом у президенти Білорусі Тихановська лише з другого разу відповіла на питання щодо Криму. "Я на цю проблему можу відповісти з точки зору людини, жінки, яка проти будь-якого прояву воєн. Мені дуже боляче від того, що в Україні була війна, що таким чином країна перейшла від одного боку до іншого. Це дуже болюче питання. Це питання розділяє людей і зіштовхує лобами. Можна я скажу так, як прийнято говорити, як прийнято в нашій країні і за міжнародними законами, що юридично Крим український, а фактично - російський. І не мучте мене більше", - сказала Тихановська.
  • До цього Тихановську вже запитували про Крим і Донбас, однак від прямої відповіді вона ухилилася.