Спецслужи РФ забули про справжню загрозу, коли застрягли в Україні / фото REUTERS

Захопившись спробами знищити Україну, Кремль забув про справжні загрози для Росії, зокрема про терористів ІДІЛ. Про це йдеться публікації Financial Times.

Видання зауважує, що після московського теракту Путін у своєму зверненні до народу жодним словом не згадав про ІДІЛ, який на той час вже взяв на себе відповідальність за різанину. Натомість російська пропаганда намагалася звинуватити в усьому Україну, аби спрямувати гнів населення на сусідню країну та відвернути увагу від катастрофічного провалу російських спецслужб, які прогавили теракт.

Віра Миронова, науковий співробітник Центру Девіса при Гарвардському університеті (США), наголосила, що терористична атака відбулася в той час, коли російські служби безпеки були мобілізовані через тривалу війну проти України.

Відео дня

"Нова газета. Європа" додає, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну змістило центр уваги головної російської спецслужби – ФСБ. Якщо до 2022 року ФСБ майже повністю була зосереджена на протидії ісламістській терористичній загрозі, то з початком війни більшість офіційних заяв ФСБ стосуються України, а затриманими "терористами" стають переважно росіяни, що протестували проти війни.

Експерт з ісламістського тероризму Лукас Веббер зауважив, що Росія вже давно є мішенню для ІДІЛ, чому сприяла зокрема участь росіян у війні в Сирії, поява "Групи Вагнера" в Африці (де росіяни часто виступали на боці ворогів місцевих ісламістів) та хороші стосунки Кремля з афганським рухом Талібан, який ворогує з ІДІЛ.

Веббер зауважує, що саме афганське відділення ІДІЛ (так званий "Вілаят Хорасан") сьогодні є одним з найбільш активних осередків угруповання. У вересні 2022 року вони організували напад смертника на посольство Росії в Кабулі. Також вони почали активно вести свою пропаганду російською мовою, підбурюючи своїх прихильників у Таджикистані та інших пострадянських країнах до нападів на росіян.

"У доктрині ІДІЛ Росія така ж погана, як США, Китай та Іран", – сказав Асфандьяр Мір, старший науковий співробітник Інституту миру США.

Теракт у московському кіноцентрі: останні новини

Як писав УНІАН, російська пропаганда за вказівкою Кремля намагається пов’язати московський теракт, в якому загинули понад 130 людей, з Україною. 

У Білому домі зауважили, що не існує жодних доказів причетності України до цього теракту. Також американці нагадали, що заздалегідь попереджали російську владу про те, що ІДІЛ планує теракт в Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: