Нагірний Карабах / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов закликав Вірменію передати карти мінних полів в Нагірному Карабасі і прилеглих районах. Сьогодні вранці там на міні підірвався автобус, внаслідок чого загинули журналісти.

Про це глава МЗС Азербайджану написав у своєму Twitter.

"З глибоким жалем дізнався про загибель трьох мирних жителів Азербайджану, в тому числі двох журналістів, які загинули в результаті вибуху міни в Кельбаджарському районі", - написав Байрамов.

Відео дня

Він закликав Вірменію передати карти мінних полів в Нагірному Карабасі і прилеглих районах, щоб уникнути подібних трагедій в майбутньому.

"Чим довше вони відмовляються відповідати на наш запит, тим більше життів наражаються на небезпеку", - резюмував дипломат.

Раніше ЗМІ повідомляли про загибель Азербайджанських журналістів - оператора телеканалу AzTV Сіраджа Абішова і співробітника державного інформагентства AzerTag Магеррама Ібрагімова. Мікроавтобус, на якому вони пересувалися, підірвався на міні.

Читайте такожАзербайджан захопив шістьох вірменських військових, у Єревані відреагували

Війна між Вірменією та Азербайджаном за Нагірний Карабах

  • За словами прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, військові Азербайджану 12 травня здійснили "диверсійне просування" - перетнули кордон у районі озера Севлич і заглибилися територією країни на 3,5 км.
  • Міністерство закордонних справ Азербайджану стверджує, що армія займає позиції, визначені угодою про припинення вогню від 10 листопада 2020 року - раніше вони нібито були недоступні через погодні умови.
  • Восени минулого року в регіоні розгорівся збройний конфлікт. Великомасштабні бойові дії велися між збройними силами Азербайджану з одного боку і збройними формуваннями Нагірно-Карабаської Республіки та Вірменії з іншого. Конфлікт став найтривалішим і найбільш кровопролитним у регіоні за період після завершення Карабаської війни у 1994 році.
  • 10 листопада 2020 року було опубліковано спільну заяву президента Азербайджану, прем'єр-міністра Вірменії та президента Росії про повне припинення вогню в зоні нагірно-карабаського конфлікту. Угода про мир передбачала введення російських миротворців, виведення вірменських сил з прилеглих до Нагірного Карабаху районів і залишення під контролем Азербайджану частини території Нагірного Карабаху.
  • В результаті боїв під контроль Азербайджанських сил перейшли п'ять міст, чотири селища, 286 сіл і весь азербайджано-іранський кордон. На північній ділянці азербайджанська армія взяла під свій контроль низку стратегічних висот і населених пунктів. На півдні - територію, прилеглу до кордону з Іраном, а також місто Шушу.