Україна може втратити контроль над своїм повітряним простором / фото REUTERS

Українські військові ризикують втратити контроль над повітряним простором країни. Такий сценарій можливий, якщо Захід не відповість на прохання про додаткове озброєння.

"Ми використовували протитанкові ракети проти них (проти російської авіації - УНІАН), через що вони (росіяни - УНІАН) перестали відправляти гелікоптери вглиб нашої території, тому що вони боялися, що їх підіб'ють. Але тепер, коли росіяни знають, що у нас закінчуються боєприпаси, вони стають сміливішими. Щодня прибуває все більше вертольотів та літаків, і вони починають розуміти, що ми не можемо їх зупинити", – розповіли виданню The Times українські військові.

Надсекретні документи Пентагону, які просочилися в мережу, виявили слабкі місця української армії, і прозвучали тривожним дзвіночком. Вони показали, що Україні настільки не вистачає зенітних боєприпасів, що вона може втратити контроль над своїм небом на користь Росії вже наступного місяця.

Відео дня

Це не стало несподіванкою для солдатів, які утримували лінію від Сватового до Кремінної, де російські війська намагалися прорватися щодня після того, як у вересні вони були витіснені з більшої частини Харкова. Увага Кремля в той час була зосереджена на іншому: Південному фронті в Херсоні і "м'ясорубці" Бахмуті, де загинули тисячі солдатів з обох сторін.

Росія вже звернула увагу на скорочення поставок ППО України. Зимова кампанія зі знищення цивільної інфраструктури України, можливо, і не увінчалася успіхом, але вона призвела до концентрації засобів ППО над містами і ключовими об'єктами, в результаті чого лінія фронту практично не прикривалася

Водночас Росія вдосконалила свою "тупу" бомбу ФАБ-500, забезпечивши її крилами та системою GPS, яка дозволяє скидати її з бойового літака та самостійно діставатися до наміченої мети, при цьому літак ніколи не входить у повітряний простір України, а отже не ризикує бути знищеним. Саме така бомба, скинута з Су-34, стала причиною випадкового удару по російському місту Бєлгород, внаслідок чого постраждали щонайменше троє людей. Аналітики пов'язують зростання подібних інцидентів із різким збільшенням кількості польотів російських військових.

Українські військові планувальники тепер ставлять собі питанням, як можна забезпечити повітряне прикриття наземних військ у наступі. Союзники ще не відповіли на їхні болючі прохання про придбання літаків F-16.

Міністр оборони України Олексій Резніков повторив цей заклик на зустрічі західних міністрів оборони на авіабазі Рамштайн у Німеччині сьогодні, через день після того, як Єнс Столтенберг вперше відвідав Київ на знак солідарності. Президент Зеленський сказав, що попросив генерального секретаря НАТО "допомогти нам подолати небажання наших партнерів постачати деякі види зброї, а саме далекобійну зброю, сучасну авіацію, артилерію та бронетехніку".

На базі управління безпілотниками у занедбаному будинку за кілька миль від російських окопів солдати продемонстрували ефект зменшення запасів боєприпасів. На великому моніторі відображалася трансляція з українського безпілотника, який завис поруч із російськими позиціями, на якому було видно, як кілька людей рухаються вперед.

"Якщо їх менше десяти, це марна трата міномета, вони нам потрібні, щоб ударити по їх артилерії", - сказав один із чоловіків на прізвисько "Кет". Снайперу вдалося підстрелити одного з ворожої команди, розігнавши решту.

Проте росіяни дедалі частіше удосконалюють свої можливості створення перешкод, використовуючи системи, які, на думку військових, нещодавно прибули з Китаю. Найпопулярнішим безпілотником, який використовується українцями, є комерційна китайська модель, і зростаючий успіх Росії в їхньому придушенні викликав у української сторони чутки про те, що Пекін допомагає їм у цьому.

Теоретично дрони заборонені до використання в Україні чи Росії, тому що DJI, виробник із Шеньчженю, заявив, що не хоче, щоб вони використовувалися там. Але їх масово купують донори в Європі та США та відправляють до України.

Є побоювання, що успіхи Росії у придушенні безпілотників призведуть до непрацездатності тисяч найцінніших українських інструментів і шансів знайти заміну буде мало. Хоча з самого початку конфлікту безпілотники віталися як один із найефективніших і недорогих засобів в Україні, зараз вони, принаймні, ще важливіші, оскільки боєприпаси закінчуються, що робить точне наведення критично важливим для збереження запасів.

"Щодня ми втрачаємо безпілотник. У дуже поганий день їх може бути три чи чотири. А без них ми не можемо націлити ті боєприпаси, які у нас є. Це щоденна битва за те, щоб утримати їх у повітрі", - сказав Кет.

Ситуація на фронті станом на 22 квітня - що відомо

У Генштабі ЗСУ повідомив, що за добу 21 квітня захисники України відбили 53 атаки окупант. Росіяни намагалися йти в нступ на Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському і Шахтарському напрямках, а найгарячішою точкою фронту залишається місто-фортеця Бахмут.

Водночас загальні бойові втрати РФ у війні проти України з 24 лютого 2022 року вже орієнтовно склали 185 730 чоловік особового складу.

Вас також можуть зацікавити новини: