У четвер була річниця 75-річчя НАТО, однак чи дозволить Трамп відсвяткувати наступне "день народження" / Колаж УНІАН, фото Reuters

У четвер, 4 квітня, у Брюсселі розрізали шоколадний торт на знак єдності та 75-річчя НАТО, але чи не розтопчи цей кекс Дональд Трамп, якщо стане новим президентом США у 2024 році. Думка The Sunday Times

Ядерна міць Вашингтона - парасолька, під якою ховаються від небезпек інші члени Альянсу - 31 країна. І від загрози Росії включно. Однак Дональд Трамп як політик вже давно критикує НАТО, а на додачу, випереджає чинного президента Байдена в опитуваннях за рівнем підтримки мінімум у шести штатах США. Його вплив та зауваження щодо майбутнього Америки та НАТО не можна ігнорувати, підкреслює видання. 

"Зауваження Трампа про те, що він дозволить росіянам "робити все, що їм заманеться", з "порушниками" НАТО, які не досягли встановленої групою мети витрачати 2% ВВП на оборону, стало сумновідомим", - нагадує The Sunday Times. 

Відео дня

Деякі політичні "прагматики" намагається втішити: мовляв, думки Трампа мінливі, і він може швидко змінити свою риторику та позицію. Наприклад, у 2017 році ставлення Трампа щодо війни було не настільки американоцентричним. Тоді він підтримав рішення Барака Обами влаштувати найбільше з часів холодної війни розгортання американських військ у Східній Європі.

Однак новий Трамп політик - "версія 2.0", що з'явилася після приголомшливого повномасштабного вторгнення Путіна в Україну, висловлює інші думки. Хоча низка його тез, зокрема про те, що НАТО - тягар для США, є справедливою. Так вважає видання. 

"Трамп висловлюється не зовсім коректно, але його думка про те, що Америка несе непропорційний тягар в НАТО, є справедливою. Рік тому лише 11 членів Альянсу досягли 2-відсоткового показника, погодженого після того, як Путін захопив Крим в України в 2014 році. Хоча Столтенберг заявив, що цього року ця цифра зросте до 18", - зауважує The Sunday Times. 

Зараз в США існує майже двопартійна згода, що ситуацію слід змінювати: консерватори пообіцяли збільшити витрати на оборону до 2,5 відсотка ВВП, а лейбористи натякнули, що вони підтримають ці плани, не беручи на себе твердих зобов'язань.

Наразі важко точно оцінювати, якою буди політика Трампа як президента. Не виключено, що в разі перемоги "мудрі голови" Білого дому зможуть переконати його, що Америці слід заохочувати ядерне розповсюдження. "Але тоді вона зробить себе більш вразливою. І на це не можна розраховувати", - резюмує видання.

Трамп і його обіцянка завершити війну за один день

Українцям Дональд Трамп відомий не тільки своїм скандалом щодо штурму Капітолія, який стався наприкінці його каденції як минулого президента, але і доволі популістськими заявами щодо війни в Україні. Зокрема, політик кілька разів наголошував, що має тісні відносини з Путіним, тому зможе завершити війну за 24 години

Нещодавно американський дипломат Гордон Сондленд в інтерв'ю Forbes пояснив, що такі слова Трампа - радше гіпербола. Водночас Сондленд впевнений, що Трамп як президент підтримає Україну. "Думаю, він дасть дещо зрозуміти Путіну. Трамп уміє краще за Байдена підвести риску", - сказав він. 

Вас також можуть зацікавити новини: