В ОДКБ входять: Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія і Таджикистан / REUTERS

У Кремлі не бачать потреби в наданні військової допомоги Білорусі в рамках ОДКБ.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Відео дня

Читайте такожЛавров налякав Білорусь русофобією Заходу та згадав про Україну

«Що стосується Договору про колективну безпеку, Договору про Союзну державу, там дійсно ряд зобов'язань сторін передбачений із взаємодопомоги. Але ви знаєте, що зараз немає такої потреби, і, власне, і білоруське керівництво, воно само визнало, що такої потреби немає», - сказав Пєсков.

На уточнююче питання, чи йдеться про військову допомогу Білорусі в разі зовнішньої загрози чи вона передбачається в разі «революції», Пєсков сказав: «Я вже відповів на ваше запитання».

Військова техніка РФ біля кордонів Білорусі

На прохання прокоментувати інформацію в ЗМІ про те, що до кордону з Білоруссю направляються колони російської військової техніки, Пєсков заявив, що «російська військова техніка, вона розташована на всій території Російської Федерації, тому тут нема чого коментувати».

За його словами, в питанні надання допомоги в рамках ОДКБ «гіпотетичні такі міркування є абсолютно неприйнятними, неможливими».

«Ще раз повторюю: білоруси, виходимо з того, що білоруси самі розв‘яжуть свої проблеми в рамках діалогу, в рамках правового поля і без будь-якого втручання ззовні», - підкреслив Пєсков.

Він заявив, що Кремль ставиться до подій у Білорусі як до внутрішньої справи цієї країни, і головне, щоб в ситуацію в Білорусі не було втручання ззовні.

«Ми з жалем констатуємо, що спроби такого втручання, безпосереднього втручання, на жаль, мають місце, самі вважаємо таке втручання неприпустимим», - сказав Пєсков і додав, що Білорусь - «це наша союзна держава і братерська нам країна».

«І білоруський народ - братній нам народ», - заявив він у відповідь на питання про те, як у Кремлі оцінюють те, що відбувається в цій країні.

«Ми вважаємо, що всі повинні робити все необхідне для того, щоб були створені умови для збереження ситуації в рамках правового поля, в якому міг би здійснюватись необхідний діалог», - зазначив Пєсков.

Росія «підтримує» Лукашенко: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з нібито перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва і Латвія. Україна вітатиме Лукашенко теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори в Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента - персоною нон-грата. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства і вбивства протестувальників в перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в сторону кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази. Тоді як 19 серпня стало відомо про приземлення в Мінську двох літаків з російськими пропагандистами - вони замінять звільнених місцевих журналістів, які підтримали протести опозиції.
  • Побоювання щодо втручання в ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.