Чехія виставила Росії рахунок за вибухи на арсеналі у 2014 році / фото ua.depositphotos.com

Заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек вручив послу РФ Олександру Змєєвському дипломатичну ноту з заявою, що Росія на міжнародному рівні несе відповідальність за вибухи на складі боєприпасівв селищі Врбетіце у 2014 році.

Про це повідомляє видання Idnes

Чеська сторона оцінила збитки в розмірі 650 млн крон (приблизно $30,5 млн або 25,5 млн євро).

Відео дня

Міністерство внутрішніх справ підготувало законопроект про розподіл компенсації за вибухи у Врбетіце: 350 мільйонів крон підуть для муніципалітетів та регіону і 300 мільйонів для окремих громадян. Гроші планують спрямувати на ремонт доріг, пошкоджених вибухом боєприпасів. 

Крім цього, Смолек заявив російському послу, що Прага вимагає від Москви скасувати занесення Чехії у список "недружніх" Росії країн. 

Реакція Росії на вимоги Чехії щодо компенсації

У Москві розцінили вимоги Чехії про компенсацію збитків від вибухів на військових складах у Врбетіце як "вимагання".

"Хочу нагадати. Зазвичай, тих хто діє подібним чином - без суду і слідства, з погрозами та образами вимагає грошей - називають здирниками", - написала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

Читайте такожБолгарія підозрює шістьох росіян у вибухах на складах боєприпасів

Чеські звинувачення на адресу РФ

  • Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про обґрунтовані підозри в причетності російських спецслужб до вибухів складів боєприпасів в Чехії в 2014 році.
  • Міністерство закордонних справ Чехії висилає з країни 18 російських дипломатів. За інформацією МЗС, 18 дипломатів РФ були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб.
  • У відповідь міністерство закордонних справ Росії оголосило 20 співробітників Посольства Чехії в Москві персонами нон грата.
  • Після цього Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві. Це означає, що з країни вишлють ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.
  • Водночас чеська поліція оголосила про розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова під час відвідування 11-16 жовтня 2014 року Праги і Злінського краю.
  • За даними чеських ЗМІ, вибух на складах боєприпасів в чеському комплексі Врбетіце в 2014 році найімовірніше був влаштований російськими агентами, щоб зірвати поставки зброї. Зокрема - для силових підрозділів України.
  • У солідарність із Чехією країни Балтії та Словаччина загалом минулого тижня вислали сім російських дипломатів. Також це зробили й низка інших країн.