Росіяни зумисне б'ють по рятувальниках, що заборонено міжнародним правом / фото t.me/dsns_telegram

"Тривожна схема" застосування Росією тактики подвійного удару, коли під другий удар потрапляють українські медики та рятувальники, є "жорстокою та неприйнятною". Про це на брифінгу для Ради Безпеки ООН заявила заступниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Едем Восорну.

"Останніми тижнями ми спостерігаємо особливо тривожну модель у послідовності атак. Коли служби швидкого реагування або екстрені служби поспішають до місця удару, друга хвиля ударів завдається по тому ж місцю, вбиваючи поранених і спричиняючи смерть і травми тих, хто швидко прибув на місце події, щоб допомогти тим, хто її потребує", – заявила вона. 

Заступниця генсека ООН наголосила, що такі дії росіян "явно посилюють страждання поранених і виводить з ладу тих, хто першими реагує" на російські удари. 

Відео дня

"Напади, спрямовані на поранених і тих, хто їм допомагає, заборонені міжнародним гуманітарним правом. Вони жорстокі, безсовісні і повинні припинитися", – заявила Восорну.

Вона також висловила жаль з приводу того, що зараз Україна "зазнає одних з найгірших атак з початку війни". 

"Не минає жодного дня без авіаударів, які руйнують життя все більшої кількості сімей по всій країні. (...) Терпіти війну – це ненормально. Ми закликаємо Раду Безпеки не допустити, щоб ця війна залишилася без відповіді та без вирішення. Це спричиняє безперервну смерть, руйнування та труднощі", – резюмувала заступниця генсека ООН.

Російська тактика подвійних ударів в Україні

Як писав УНІАН, Росія почала частіше використовувати тактику подвійного удару, коли друга ракета, бомба чи дрон вражає рятувальників і медиків, які прибули на місце першого удару.

Зокрема такого удару росіяни нещодавно завдали по Запоріжжю. Тоді серед поранених від другого удару опинилися зокрема і журналісти.

Аналогічні дії агресора зафіксовано у ХарковіОдесі та інших містах.

Вас також можуть зацікавити новини: