Фото: REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що РФ самостійно добудує «Північний потік-2», його запуск можливий у першому кварталі 2021 року.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він повідомив на спільній з канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції в Москві.

«Так, ми, безумовно, зможемо добудувати самостійно, без залучення іноземних партнерів. Питання в термінах - це єдине питання, яке постає в цьому зв'язку. Безумовно, закінчення будівництва вимушено буде посунуто на кілька місяців», - сказав Путін.

Відео дня

Читайте такожМеркель заявила, що "Північний потік-2" потрібно довести до кінця

«Сподіваюся, що до кінця поточного року або в першому кварталі наступного року робота буде завершена, і газопровід запрацює», - підкреслив він.

У свою чергу, Меркель заявила, що «Північний потік -2» - це «насамперед економічний проект».

«Ми вважаємо цей проект правильним», - зазначила канцлер Німеччини.

За її словами, проект можна реалізувати, попри американські санкції, хоча вони й призведуть до певної затримки.

«Хочу повторити, що при всіх політичних проблемах ми не вважаємо правильними екстериторіальні санкції, і тому ми підтримуємо цей проект, як і раніше, як і раніше. По суті - це економічний проект», - додала Меркель.

Читайте такожПольща: санкції проти "Північного потоку-2" відкладуть його будівництво

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції.

В кінці жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) довжиною 147 км

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є «Газпром». Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Після цього швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві «Північного потоку-2» через набуття чинності закону про оборонний бюджет США.

30 грудня стало відомо, що компанія вийшла з участі в проекті, її судна вже покинули Балтійське море.