Україна подала заявку на вступ до НАТО / фото REUTERS

Військовий експерт Андрій Риженко розповів про перспективи вступу України до НАТО, які спостерігаються успіхи та проблемні моменти на шляху адаптації до стандартів Альянсу.

Свою думку про те, що ще належить зробити для приєднання до НАТО, він висловив у інтерв'ю УНІАН.

"НАТО – військово-політичний блок. Критерії готовності до вступу визначаються за кількома напрямками, для того, щоб на країну, яка стає членом цього клубу, можна було покластися", – зазначив експерт.

За його словами, особливість України в тому, що з військової точки зору ЗСУ працюють з НАТО досить давно.

"Україна була першою країною на пострадянському просторі, яка приєдналася до програми "Партнерство заради миру" в 1994 році. Звичайно, багато що потрібно зробити, але прогрес великий і робота велика триває. Адаптуються практики на тактичному рівні. І наші успіхи на фронтах – завдяки тому, що стандарти, принципи і підходи НАТО нами адаптуються", – заявив Риженко.

Як додав експерт, зокрема, йдеться про делегування повноважень ухвалення рішень тактичним командиром на місці:

"Якщо у нього є впевненість і підготовка, він швидко зреагує, поставить завдання і її виконає. Він не буде дзвонити кудись, щось дізнаватися, втрачати час, поки його війська розіб'ють. Ось це дає позитивний результат. З одного боку, вирішується завдання поточна, по-друге, ми виховуємо людину, що йому не треба бігти за шпаргалкою. Ми ростимо лідера. Тому що одна справа командувати десятьма людьми, а інша – 20 тисячами. Це зовсім різні речі".

Переучуватися не дуже хоче старший офіцерський склад, заявив Риженко:

"Система освіти все-таки йде за інерцією за Радянським Союзом, але все одно там йдуть зміни. Найбільший виклик – це якраз політика, економіка і законодавство, правові питання. Можна порахувати, скільки разів за останні 20 років вектор "вступаємо – не вступаємо" змінювався".

Вступ України до НАТО: що важливо знати

Нагадаємо, 30 вересня після нової спроби Росії анексувати території України, президент Володимир Зеленський оголосив про подачу заявки на вступ до НАТО в прискореному порядку.

Протягом декількох днів лідери 9 країн Центральної та Східної Європи підтримали прагнення України стати членом Організації Північноатлантичного договору.