Фото УНИАН

У Кремлі заздалегідь знали, що документи Mossack Fonseca будуть опубліковані. Ще в березні прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков спрогнозував спроби "розгойдування човна" напередодні виборів у Росії. Про це йдеться у статі The Economist, яку цитує ТСН.ua.

Читайте такожЗМІ: у Порошенка знайшли ще 5 офшорних фірм

Автори відзначають, що коли з'явилися "панамські документи", які оприлюднили $ 2 млрд, які ведуть до оточення Путіна, керівництво РФ видихнуло з полегшенням.

Відео дня

"Ми очікували більш приголомшливих результатів," - сказав Пєсков

"Темні справи" президента не викликали ні подиву, ні роздратування у більшості росіян. Лише кілька активістів опозиції вийшли на акцію протесту в центрі Москви 5 квітня, які зрештою були швидко затримані.

Як нагадує The Economist, близько 76% жителів країни вважають, що влада корумпована, 66% говорять, що Путін несе значну або повну відповідальність за корупцію на високому рівні. Однак він залишається у безпеці. Також про виявлені папери мало йшлося і на державних телеканалах, вони згадувалися переважно в в рамках "інформаційної війни" проти Путіна, "роботи самого Державного департаменту США.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung відмовляється передавати "панамські документи" владі, захищаючи своє джерело

Проте для українського президента Петра Порошенка "панамські документи" можуть виявитися набагато більш руйнівними. Видання нагадує, що глава держави пообіцяв продати свою компанію Roshen після перемоги на президентських виборах в 2014 році, а на початку цього року оголосив, що він передав свої активи в сліпий траст. Замість цього, як свідчать документи, вони були перенесені до офшорів Британських Віргінських островів.

"З юридичної точки зору пан Порошенко може мати пояснення. Його колеги припускають, і деякі експерти сходяться на думці, що компанія BVI, створена на його ім'я, була не більше ніж засобом для передпродажної реструктуризації Roshen. Згідно з документами, Порошенко не зловживав для свого збагачення", - пишуть автори матеріалу.

Однак з політичної точки зору - це гігантська проблема для президента, який обіцяв очистити політичну систему своєї країни, наголошує видання. Викриття "панамських документів" також мало допомогли Україні в Нідерландах, де виборці переважною більшістю голосів відхилили торговельну угоду між Україною та ЄС на референдумі 6 квітня.

"Панамський скандал" відбувся у "чутливий" момент для Києва, адже урядова криза тягнеться вже більше місяця. Переговори щодо формування нової коаліції в парламенті і заміни прем'єр-міністра Арсенія Яценюка - знову під загрозою. Водночас дострокові парламентські вибори виглядають більш імовірними", - робить висновок видання.

Як повідомляв УНІАН, так звані "панамські документи" або "панамський архів", які містять конфіденційні документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, отримали широкий розголос 3 квітня 2016 року.

Документи були отримані німецькою газетою Süddeutsche Zeitung у 2015 році. Протягом року пул міжнародних журналістів під фінансуванням американської некомерційної організацієї Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) вивчав ці документи.

Документи охоплюють період з 1977 по 2015 років. Основна тематика розслідувань, проведених на основі "панамських документів", - наявність прихованої власності політиків і пов'язані з цим конфлікти інтересів і дані про секретні офшорні компанії.

Архів містить 11,5 мільйонів файлів, в яких згадується безліч нинішніх і колишніх світових лідерів, високопоставлених чиновників і відомих людей, в тому числі більше десятка діючих світових лідерів.