милиция, МВС / vinnitsaok.com.ua

Як передає кореспондент УНІАН, про це на нараді з представниками місцевих влад заявив віце-прем'єр міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Читайте такожКабмін схвалив проект закону про об'єднання громад

«Ми вважаємо принциповим створити муніципальну міліцію на місцевому рівні для вирішення питань, пов'язаних із функціонуванням територіальних громад. Це паркування, впорядкування й навіть спільне патрулювання з органами внутрішніх справ», - сказав Гройсман.

Відео дня

Присутні на нараді керівники місцевих органів влади підкреслили, що крім створення муніципальної міліції, місцевій владі потрібно передати більше контрольних функцій над правоохоронними органами.

«Міський голова обирається громадою і начальник міліції міста повинен бути в його підпорядкуванні», - сказав мер Львова Андрій Садовий, зазначивши, що при цьому особливо тяжкі кримінальні злочини мають залишатися на контролі в держави.

У свою чергу міський голова Луганська Сергій Кравченко підтримав львівського колегу, додавши, що начальники міліції на місцях повинні призначатися органами місцевого самоврядування.

«Я вважаю, що не просто має бути муніципальна міліція, а начальник міліції має бути затверджений сесією міської ради. Тоді він не лише генералу підпорядковуватиметься, але й відповідатиме перед сесією і громадою», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, реформа місцевого самоврядування почалася в березні 2014 року, коли в уряді була представлена концепція змін із децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. В рамках реформи регіонам буде надано більше можливостей ухвалювати рішення на місцевому рівні, управляти охороною здоров'я, комунальним господарством, освітою, гуманітарною сферою тощо.