Компания ЮКОС выиграла судебный процесс у РФ / 2003-2011.livejournal.com

Росія програла судовий процес, який тривав майже десять років, ініційований екс-акціонерами ЮКОСа, пише КоммерсантЪ з посиланням на джерело.

Третейський суд у Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію, і фактично визнав нафтокомпанію реквізованою. Group Menatep Limited (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова та інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування $114 млрд, але суд оцінив втрати приблизно в $50 млрд. Джерела "Ъ" називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує анулювати його. У GML готові стягувати належні кошти примусово.

Читайте такожХодорковський: В Росії є люди, яким дружба з Україною важливіша за власну свободу

Відео дня

Глава GML Тім Осборн у п'ятницю повідомив ИТАР-ТАСС, що сьогодні зранку буде опубліковано рішення постійної палати третейського суду в Гаазі за позовом колишніх акціонерів ЮКОСа до Росії.

Джерела "Ъ", знайомі з ходом процесу, розповіли, що суд 18 липня одноголосно ухвалив рішення задовольнити позов GML, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію (міжнародний документ, ухвалений у 1991 році як політична декларація про енергетичну співпрацю, підтриманий країнами ЄС та рядом інших держав; у 1994 році до неї був підписаний договір, що юридично зобов'язує, в якому наводилися правові норми інвестицій у ПЕК) та експропріювала активи ЮКОСа. GML оцінювала свої втрати в $114 млрд, але їй присудили $50,02 млрд. Крім того, Росія повинна оплатити витрати судового процесу в розмірі $65 млн. Представники сторін вчора обговорювати рішення суду не стали. Джерела "Ъ" пояснюють, що сторони домовилися не коментувати ситуацію аж до оголошення підсумків 28 липня, взявши час на ознайомлення з більш ніж 500-сторінковим рішенням. Співрозмовники "Ъ" вважають, що Росія буде намагатися оскаржити вердикт суду.

Нагадаємо, судовий процес почався в 2005 році. У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований (засуджений за шахрайство у 2005 році, помилуваний і випущений на свободу в грудні 2013 року). В кінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. ($9,3 млрд на той момент був проданий основний актив ЮКОСа, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснефти"). В 2005 році Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСа. Від всіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен з тих пір дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до поточного процесу пан Ходорковський не має ніякого відношення. Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубов і ряд інших.

У Росії є час на виплати до 15 січня 2015 року, після чого почнуть нараховуватися відсотки. Також протягом 10 днів з 28 липня Росія може звернутися в суди Голландії, на території якої розглядався позов, із заявою про анулювання рішення, кажуть співрозмовники "Ъ".

Читайте такожУ Німеччині опубліковано книгу Ходорковського про тюремне життя

Швидше за все, РФ буде апелювати до того, що доводи однієї із сторін не були заслухані, тобто рішення "порушує порядок та основи моральності". У GML не чекають легкої перемоги. "Мені здається, що Росія скористається усіма юридичними можливостями для оскарження рішення суду", - заявив вчора "Ъ" Тім Осборн. Сама ж GML, за його словами, буде "домагатися виплат у примусовому порядку", якщо Росія не розплатиться у встановлений судом строк.