НБУ, Нацбанк / facebook.com/NationalBankOfUkraine

НБУ вніс зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Читайте такожКабмін скасував дію понад 360 регуляторних актів для полегшення ведення бізнесу

Відео дня

Національний банк зробив виняток із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами або позиками, які резидент-позичальник (як підприємство, так і фінансова установа) залучає від нерезидента-кредитора з участю експортно-кредитного агентства (ЕКА).

Зараз НБУ здійснює контроль, щоб вартість зовнішніх приватних запозичень у формі кредитів чи позик в іноземній валюті не перевищувала граничний розмір, тобто розмір максимальних процентних ставок. Але надалі при такому контролі за розміром виплат резидента за користування кредитом не будуть враховуватися платежі, які резидент робить нерезиденту для відшкодування фактичних витрат нерезидента по оплаті послуг (винагороди, премії, комісії і т. д.) експортно-кредитного агентства.

«Такий крок розширить можливості для доступу резидентів до зовнішніх кредитних ресурсів, що надаються з участю ЕКА», - наголошується в повідомленні.

Крім того, НБУ додаткового передбачив проведення банками аналізу джерел походження коштів в іноземній валюті у резидентів (які не мають статусу фінансової установи), які мають намір використовувати цю валюту для надання позик нерезидентам.

«Такий захід зробить неможливим використання резидентами-підприємствами іноземної валюти, яка була отримана в якості кредиту або позики, надання позики нерезиденту за межами України на підставі індивідуальної ліцензії НБУ», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, частка простроченої заборгованості за кредитами в працюючих українських банках, без обліку неплатоспроможних банків, за вересень 2016 року знизилася на 0,5 п. п. – до 25,3% за станом на 1 жовтня.

З початку року частка простроченої заборгованості за кредитами в працюючих банках України зросла на 3,2 в. п.

Згідно з наведеними даними, обсяг наданих працюючими банками кредитів у вересні виріс на 4,208 млрд грн, або на 0,4%, – до 943,062 млрд грн. З початку року обсяг кредитів знизився на 2,3%, або на 22,031 млрд грн.