Цикорій – багаторічна трава висотою до 1,5 м \ 3652.ru

Цикорій відомий як чудовий замінник кави, що дозволяє отримати заряд бадьорості. На відміну від кавових зерен, він не містить кофеїну, тому його можуть вживати люди, які страждають гіпертонією, патологіями шлунково-кишкового тракту, судин і серця. Хоча насправді цикорій використовується в лікувальні для профілактики багатьох захворювань.

Що таке цикорій:

Цикорій – багаторічна трава висотою до 1,5 м. Легко впізнається за суцвіттями-кошиками з блакитними квітками, які розкриваються вранці, а також у похмуру погоду. Цикорій – одна з найстаріших відомих рослин. Його вирощують у Північній Африці, Західній Азії і Європі. Сам процес споживання і заварювання цикорію вперше згаданий у літописах Єгипту. Пізніше почали вирощувати цикорій середньовічні ченці в Європі. І лише в 1700 році його завезли в Північну Америку, де він став найпоширенішим замінником кави. У народі цикорій називають «петровим батогом».

Чим корисний цикорій:

Користь цикорію криэться в його кореневій частині, в якій міститься до 75 % інуліну (органічна речовина). Це натуральний полісахарид, який підходить для дієтичного харчування (при цукровому діабеті). Інулін легко засвоюється і стає потужним пребіотиком. При регулярному споживанні цикорій підвищує захисні функції організму до шкідливих бактерій та вірусів. Ще цикорій – це джерело вітамінів. Бета-каротин – натуральний антиоксидант – виводить вільні радикали, попереджає розвиток онкології. Вітамін Е уповільнює процеси старіння, перешкоджає тромбоутворенню і покращує роботу імунної системи. Тіамін відповідає за витривалість і роботу нервової системи. Холін допомагає очистити печінку від зайвого жиру. Піридоксин знімає стрес і втому, покращує обмін речовин і знижує цукор у крові. Рибофлавін регулює життєдіяльність клітин і впливає на репродуктивні функції. Фолієва кислота – бере участь у синтезі ДНК і амінокислот, підтримує роботу серцево-судинної та імунної системи.

Цикорій має низьку калорійність – всього 21 Ккал на 100 г продукту. Враховуючи, що для приготування однієї чашки необхідно всього 5 г порошку, кількість калорій в напої буде мінімальною. З цієї причини його можуть безбоязно вживати люди, які прагнуть позбавитися зайвої ваги.

Жінки цінують рослину за її позитивний вплив на шкіру і волосся. Напій з порошку забезпечує відновлення колагенів, які відповідають за еластичність і пружність шкіри. Оскільки в цикорії немає кофеїну, його можуть сміливо пити вагітні жінки і годуючі мами. Будучи близьким за смаком до натуральної кави, він не впливає на тонус судин, але надає організму більше енергії.

Шкода цикорію:

Цикорій протипоказаний людям, які страждають варикозним розширенням вен і жовчнокам'яною хворобою. Також цикорій може викликати індивідуальну непереносимість і алергічну реакцію. Оскільки цикорій розширює судини і «розганяє» кров, тому людям з гіпотонією краще не зловживати напоєм. Одна чашка цикорію може викликати нудоту, слабкість і запаморочення. Денна норма для здорової людини – 30 мілілітрів напою в день

Як пити цикорій:

Цикорій натщесерце притуплює голод, знижує апетит, тому лікарі його рекомендують пити при збалансованій дієті. Також напій заспокоює нерви і бореться з безсонням. Виводить з організму шлаки, нормалізує рівень цукру в крові.

Цикорій є замінником кави \ 3kmu.ru

Кава з цикорію:

У магазинах продається вже готовий розчин сублімованого цикорію. При бажанні такий концентрат можна змішувати з натуральною або розчинною кавою.

Якщо хочеться заготовити цикорій самостійно, потрібно ранньою весною або пізно восени викопати коріння і ретельно обмити. Потім нарізати маленькими скибочками упоперек і висушити в духовці при температурі +60 °C. Висушені шматочки коренів обсмажують, постійно помішуючи, на сухій сковорідці, поки вони не набудуть насиченого коричневого кольору. Під час смаження утворюється ефірне масло цикореоль, запах якого схожий на аромат кави. Смажений цикорій мелють в кавомолці і зберігають у герметично закритій банці.

Заготовлювати цикорій потрібно ранньою весною або пізньою осінню \ nebolet.com.ua

Для приготування напою 2 чайні ложки порошку заливають склянкою води, кип'ятять на слабкому вогні 3-5 хвилин і ще 5 хвилин настоюють, накривши кришкою. Готовий відвар слід процідити. Можна додати мед, апельсиновий або яблучний сік.

Кава з цикорію з молоком

Інгредієнти: 1 ч. л. сублімованого цикорію; 70-100 мл гарячої води; 50 мл молока; цукор – за смаком.

Приготування: висипати в чашку цикорій і цукор. Налити трохи окропу і добре перемішати. Додати решту води. Збити молоко в піну і вилити в чашку.

Цикорієвий глясе

Інгредієнти: 150 мл цикорієвого відвару або розчину сублімованого цикорію; 70-100 г шоколадного морозива; 20-30 мл вершків; 5-6 кубиків льоду; цукор, тертий шоколад – за смаком.

Приготування: у келих покласти лід. Залити його охолодженим цикорієвим відваром (якщо хочеться – трохи підсолодити). Опустити в келих кульку морозива. Зверху викласти збиті вершки і посипати тертим шоколадом.