Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання».

Про це УНІАН повідомили у прес-службі глави держави.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, внесений урядом євроінтеграційний закон про зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання Верховна Рада ухвалила 5 вересня.

Зокрема, згідно з законом, засудженим до позбавлення волі, яких тримають у дільниці соціальної реабілітації, дозволено носити цивільний одяг, користуватися грошима без обмежень та цінними речами, також їм дозволено мати при собі мобільні телефони та аксесуари до них.

Змінами до статті 59 КВК врегульовано порядок надання засудженим тривалих побачень, зокрема дозвіл на позачергове тривале побачення для реєстрації шлюбу.

Верховна Рада також дозволила короткочасні виїзди засудженим у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами утримання та дільницях соціальної реабілітації виправних колоній.

Крім того, згідно зі змінами до статті 134 КВК, зокрема, передбачено, що засудженим, на яких накладено дисциплінарне стягнення у виді поміщення у дисциплінарний ізолятор, карцер або переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери), телефонна розмова може бути надана з метою виховного впливу або у зв’язку з винятковими особистими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, що загрожує життю хворого, стихійне лихо, що спричинило значну матеріальну шкоду засудженому або його сім’ї).

Водночас засудженим, крім іншого, забороняється: завішувати чи міняти без дозволу адміністрації колонії спальні місця, а також обладнувати їх у комунально-побутових та інших службових або виробничих приміщеннях; готувати та вживати їжу в непередбачених для цього місцях, виносити продукти харчування з їдальні без дозволу адміністрації колонії; наносити собі або іншим особам татуювання; тримати тварин; виготовляти, зберігати саморобні електроприлади та користуватися ними; самовільно переплановувати, змінювати конструктивні елементи будівель та споруд колонії, споруджувати на виробничих об’єктах різні об’єкти (лазні, пральні, душові, сейфи, будиночки, будки, приміщення та засоби для відпочинку, опалення).