Створення СП з 'Газпромом' є згубним проектом для України - експерт
Створення «Газпромом» і «Нафтогазом» двох спільних підприємств для видобутку газу в Україні та розробки родовища на шельфі Чорного моря для російської сторони є вигідними проектами, а для України - згубними, заявив експерт з енергетичних питань Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ в коментарі УНІАН.

«Для українського народу їхні наслідки будуть набагато гірші, ніж сумнозвісні газові контракти від 19 січня 2009 року разом з харківськими угодами і проблемами «РосУкрЕнерго». В результаті створення таких СП енергетична, а відтак, національна безпека нашої держави послабиться на користь Росії», - зазначив СОКОЛОВСЬКИЙ.

НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» створять два СП із видобутку з вугільних пластів на території України й з розробки родовища площі Паласу. Така домовленість була досягнута на зустрічі голови «Газпрому» Олексія МІЛЛЕРА і міністра палива та енергетики України Юрія БОЙКА 1 грудня в Москві.

Відео дня

За словами СОКОЛОВСЬКОГО, якщо домовленності будуть зреалізовані, то вперше іноземна компанія буде допущена до освоєння національних природних ресурсів України.

«Такого ще не було за всі роки незалежності. Попередні президенти й уряди не допускали іноземців в освоєння стратегічних природних запасів, які за Конституцією належать народу, а не окремим, навіть дуже високопоставленим тимчасовим можновладцям. Таке практикують, як правило, маріонеткові уряди, наприклад в Африці. Але не в цивілізованій Європі», - зазначив експерт.

«Москва вже тепер домінує над процесом, навіть за формальними ознаками. Це видно хоча б по тому, що 1 грудня цого року з офіційним представником України - міністром палива та енергетики - переговори щодо СП вів не російський міністр, а керівник компанії, який не має державного статусу. Вочевидь, таким чином Москва принижує міністра суверенної держави, з одного боку, а з іншого - уникає державної відповідальності за майбутні наслідки», - підкреслив СОКОЛОВСЬКИЙ.

На його переконання, що для видобутку в Україні шахтного метану і для з освоєння структури Паласу на українському шельфі Чорного моря СП з іноземцями не потрібно.

«Наша видобувна галузь, в разі її грамотного реформування і використання національного наукового та виробничого потенціалу, спроможна реалізувати такі проекти самостійно, із залученням на прийнятних умовах дешевих кредитів і новітніх технологій. Але влада, замість того, щоб цим займатися, пішла іншим шляхом - роздавати народні багатства. Таким чином, влада в Україні показала свою безвідповідальність перед українським народом і неспроможність виконувати свої функції», - заявив СОКОЛОВСЬКИЙ.