Деякі дослідники вважають, що кава без кофеїну може спровокувати рак / Фото - depositphotos.com

Для людей, які уникають кофеїну, кава без кофеїну здається нешкідливим варіантом. Однак, на думку деяких дослідників, ключова хімічна речовина, що бере участь у процесі декофеїнізації, може спровокувати рак. Цією хімічною речовиною є метиленхлорид, який використовується в деяких промислових процесах, включно з видаленням фарби, фармацевтичним виробництвом, виробництвом засобів для видалення фарби, а також очищенням і знежиренням металу.

Як пише CNN, метиленхлорид уже давно відомий як канцероген, зокрема за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров'я. Крім того, зазначають дослідники, метиленхлорид може завдати й інших шкідливих наслідків для здоров'я, як-от токсичність для печінки та за вищих доз - неврологічні ефекти, а в деяких випадках - і смерть.

Чи справді такий небезпечний метиленхлорид у каві без кофеїну?

Управління з охорони праці та здоров'я дозволяє використання метиленхлориду як розчинника для декофеїнізації кави, однак "залишки метиленхлориду не повинні перевищувати 10 частин на мільйон (0,001%) у смаженій каві без кофеїну і в екстракті розчинної кави без кофеїну".

Відео дня

У той же час генеральний директор Національної асоціації кави Вільям Мюррей заявив, що немає жодних доказів того, що такий метод декофеїнізації становить якийсь ризик. За його словами, переважна більшість незалежних наукових даних показує, що вживання кави без кофеїну за приготованим таким методом пов'язане зі зниженням ризику розвитку багатьох видів раку та з іншими значними перевагами для здоров'я.

Водночас американська організація Clean Label Project, яка перевіряє споживчі товари на наявність прихованих промислових та екологічних забруднень, виявила метиленхлорид у семи з 17 протестованих марок кави.

Однак виявлені рівні метиленхлориду були дуже низькими в більшості з цих семи зразків - тоді як безпечна межа становить 10 частин на мільйон, в одного бренду було 1,4 частини на мільйон, в іншого - 3,5 частини на мільйон, а в іншого - 8,9 частини за мільйон.

Метиленхлорид уже давно широко використовується для декофеїнізації, але деякі компанії додали до свого набору інструментів альтернативні методи або повністю припинили його використання.

Тож якщо ви хочете уникнути потенційного впливу метиленхлориду, коли ви купуєте каву без кофеїну, зверніть увагу на упаковку продукту з такими етикетками, як "не містить розчинників", "оброблено швейцарською водою" або "сертифіковано як органічне", пише CNN.

Раніше УНІАН писав, що станеться з вашим сном, якщо ви перестанете пити каву, а також наводив поради експертів, як знизити ймовірність виникнення синдрому відміни прийому кофеїну.

Вас також можуть зацікавити новини: