Дієтолог дав алібі "страшній" картоплі та каві, які нібито не корисні / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Доктор Майя Вадівелоо, доцент кафедри дієтології Род-Айлендського університету (США) та ще низка дієтологів стверджують: деяких продуктів не заслужено уникають в раціоні люди через їх роздуту "погану" репутацію. Як відомо, у "вовка очі страшні", тож не все те, що ми чули про ту чи іншу їжу - правда.

Серед прикладів лікарі називають картоплю, каву та заморожені овочі, хоча це лише кілька подібних "історій". NBC News детальніше розглянув думки та аргументи фахівців. 

Лікарі акцентують, що йдеться про їжу, що має погану славу через високий вміст холестерину. Однак останні дослідження вчених довели (матеріал вийшов у 2018 році), що у людства має сформуватися інше бачення щодо низки продуктів. До прикладу, є міф про негативний вплив яєць на рівень холестерину. Його вчені у згаданих висновках спростували. 

Відео дня

Продукти, які захистили сучасні дієтологи та наука

  1. Картопля. Усі міфи про цей овоч надумані. Проблема не в картоплі, а в тому, як її готують, вважають дієтологи. Часто ми подаємо цю страву разом зі шматочками вершкового масла або смажимо у фритюрі - і саме в цьому полягає проблема. "Картопля - це просто фантастика. Але, на жаль, ми часто псуємо її, не з'їдаючи шкірку, смажимо або змішуємо з усім, що є під сонцем, наприклад, зі сметаною, вершковим маслом і беконом", - сказала NBC News Керолайн Сьюзі. Вона зареєстрований дієтолог і представник Академії харчування та дієтології. На користь картоплі можна зарахувати те, що в ній є багато клітковини. Головне - не знімайте шкірку, щоб отримати більше користі. 
  2. Заморожені овочі. Ви могли чути історії про те, що в такому вигляді продукт втрачає всі свої вітаміни та стає "пустим" на корисні сполуки. Це не відповідає дійсності, кажуть кілька експертів з харчування. За словами Кейлі, іноді в морозильній камері лежать корисніші продукти у порівнянні з тим, чим люди забивають полички свого холодильника. Також не рідкість, коли такі овочі мають більше вітамінів, ніж ті, які ми купуємо у свіжому вигляді. "Заморожені овочі та заморожені продукти відбирають на піку щільності поживних речовин, а потім швидко заморожують. Тому в багатьох випадках вони зберігають вищий вміст поживних речовин, ніж їхні свіжі аналоги", - додала Вадівелоо.
  3. Кава. Цей темний напій викликає чи не найпалкіші дискусії у людей на тему: корисно пити чи ні? Ми постійно бачимо нові дослідження, які кажуть або про жахливий вплив кави, або ж, навпаки, про нечувану користь. Однак станом на 2024 рік позитивні дослідження на користь ранкової чашки кави (або навіть двох) переважають над негативними. Ті, хто регулярно п'є каву, можуть зменшити ризики розвитку раку, серцевої недостатності й навіть діабету 2 типу - за умови, що ви вживаєте чисту каву, без калорійних домішок. "Багато людей скажуть: "О, я намагаюся зменшити кількість кави або кофеїну". Але дослідження підтверджують, що кава, особливо якщо ви не додаєте тонни цукру, вершків тощо, не несе жодних ризиків для здоров'я в межах розумної кількості споживання", - пояснює Вадівелоо.

Як свідчить дослідження FDA, 400 мг кави на день - безпечна норма для здорової людини. Це в середньому чотири-п'ять чашок кави. Однак, якщо ви все ж прагнете уникати кави, втілюйте зміни поступово. Дайте своєму організму звикнути до нових правил гри. Ви можете відчути такі неприємні наслідки як головний біль або ж тривожність, якщо відмовитеся від кофеїну одразу.

Користь баклажанів - з'ясували нове про вплив на здоров'я

Тим часом лікар швидкої допомоги доктор Тревіс Сторк каже, що баклажани - овоч, що має надзвичайно високий вміст корисних антиоксидантів. Таких як вітамін С, К, марганець, фолієва кислота, калій тощо. Про користь баклажана також свідчить низка досліджень. Він впливає на рівень холестерину, зменшуючи його всмоктування та знижуючи рівень ЛПНЩ. Деталі - в матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: