Яблучний оцет може бути корисним для здоров'я, але слід дотримуватися обережності/ ua.depositphotos.com

Яблучний оцет є популярним продуктом на багатьох кухнях завдяки своїм кулінарним властивостям, його часто використовують як добавку до заправок для салатів, соусів. А в світі здоров'я деякі люди рекламують яблучний оцет як природний універсальний засіб, який є вирішенням багатьох захворювань, включаючи проблеми з травленням, ожиріння та багато іншого. Портал Eatingwell аналізує ці поради і розповідає, як вплине на ваше здоров'я вживання яблучного оцту.

Яблучний оцет виробляється шляхом бродіння яблук. Після того, як яблука вичавлені, рідина ферментується бактеріальними і дріжджовими культурами. Це перетворює цукор в яблучному соку в спирт, а потім в оцет.

Згідно з дослідженням BMC Complementary Medicine and Therapies у 2021 році яблучний оцет містить різні флавоноїди, такі як галова кислота, катехін, кавова кислота та ферулова кислота, які можуть бути корисними для здоров'я.

Відео дня

Але що насправді станеться, якщо пити яблучний оцет щодня?

Він сприяє регулюванню рівня цукру в крові

Деякі дослідження підтверджують його позитивний вплив на глікемічний контроль. Вважається, що оцтова кислота, що міститься в яблучному оцті, уповільнює перетравлення вуглеводів, тим самим знижуючи швидкість надходження цукру в кров і допомагаючи підтримувати більш постійний рівень цукру в крові. Це також може покращити чутливість до інсуліну.

Згідно з дослідженням BMC Complementary Medicine and Therapies, споживання яблучного оцту пов'язане з поліпшенням концентрації глюкози в плазмі натще і концентрації гемоглобіну A1C (показник середнього рівня цукру в крові за три місяці). Хоча результати не показали, що яблучний оцет впливає на інсулін натщесерце, автори дійшли висновку, що це безпечна натуральна добавка, яка може допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Важливо відзначити, що, незважаючи на багатообіцяючі результати, ці ефекти не слід розглядати як заміну медикаментозного лікування у людей з діабетом.

Сприяє поліпшенню травлення

Яблучний оцет часто рекламують за його сприятливий вплив на здоров'я травної системи, оскільки він містить пробіотики, корисні бактерії, які сприяють здоровому мікробіому кишечника. Згідно з оглядом Cureus, опублікованому в 2022 році, пробіотики підтримують травлення і можуть навіть поліпшити засвоєння поживних речовин. Зверніть увагу, що пастеризований ACV не містить живих пробіотиків.

Хоча багато людей повідомляють про поліпшення здоров'я травної системи при вживанні яблучного оцту, наукові дослідження цих ефектів обмежені, і необхідні додаткові дослідження.

Яблучний оцет може допомогти при схудненні

Яблучний оцет часто називають природним засобом для схуднення. Ідея цього твердження в першу чергу засновується на присутності оцтової кислоти, яка, як стверджують деякі дослідження, наприклад, огляд у журналі Nutrients у 2019 році, може пригнічувати апетит.

У метааналізі Current Developments in Nutrition, проведеному у 2022 році, були оцінені короткострокові та довгострокові дослідження, проведені щодо яблучного оцту, апетиту та споживання калорій. Чотири з шести короткострокових досліджень показали, що оцет пригнічує апетит. Однак жодне довгострокове дослідження не повідомляло про переваги пригнічення апетиту.

Яблучний оцет може доповнювати збалансовану дієту та регулярні фізичні вправи, потенційно сприяючи досягненню цілей щодо схуднення. Однак малоймовірно, що додавання лише цього оцту до дієти без інших змін здорового способу життя матиме значний вплив на вагу.

Ви можете отримати користь від його антимікробних властивостей

Яблучний оцет може мати протимікробні властивості, якщо його вживати в повній концентрації. Деякі дані свідчать про те, що він також може мати протигрибкову активність.

Згідно з даними, опублікованими в Міжнародному журналі мікробіології у 2021 році, антимікробні властивості, ймовірно, обумовлені загальним вмістом фенолів в оцті. Що стосується того, чи може це запобігти або вилікувати хворобу, то результати не такі перспективні. Згідно з дослідженням, проведеним у 2019 році журналом Natural Product Research, дослідження не показали, що він ефективний проти вірусу грипу.

Яблучний оцет може поліпшити здоров'я серця

Результати раніше згаданого мета-аналізу та систематичного огляду показали, що споживання яблучного оцту значно знижує рівень загального холестерину А результати рандомізованого клінічного дослідження 2023 року, проведеного в журналі Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare, оцінюючи ефекти вживання яблучного оцту серед людей з діабетом 2 типу, показали, що вживання 30 мілілітрів яблучного оцту в день протягом восьми тижнів призвело до зниження відношення "поганого" до "хорошого" холестерину, що позитивно впливає на здоров'я серця.

Ризики та запобіжні заходи

Хоча яблучний оцет має багато потенційних переваг для здоров'я, важливо також знати про його потенційні ризики та побічні ефекти. Місцеве застосування нерозбавленого яблучного оцту може призвести до опіків, подразнення та дискомфорту через його високу кислотність. А у людей з виразкою шлунка вживання кислих продуктів, таких як яблучний оцет, може погіршити стан.

Споживання оцту може призвести до зниження рівня калію, повідомляється в огляді 2020 року, опублікованому в European Journal of Nutrition, що може призвести до проблем зі здоров'ям серця. Він також може взаємодіяти з деякими видами ліків, потенційно змінюючи їх вплив на організм. За даними Національної медичної бібліотеки, зокрема, це може вплинути на ліки від діабету, діуретики та деякі ліки від серцево-судинних захворювань.

Деякі групи людей повинні бути обережними, розглядаючи питання про використання яблучного оцту. Наприклад, вагітним і годуючим жінкам слід застосовувати його з обережністю, оскільки недостатньо досліджень, що підтверджують його безпеку в ці періоди. Людям з діабетом, особливо тим, хто приймає інсулін або інші препарати, що знижують рівень глюкози, слід уважно стежити за рівнем цукру в крові, оскільки оцет здатний знижувати рівень цукру в крові. Люди, які страждають на виразку шлунка або кислотний рефлюкс, можуть виявити, що яблучний оцет посилює їх симптоми.

"При щоденному прийомі яблучного оцту важливо не перестаратися і дотримуватися рекомендованої дози від 1 до 2 столових ложок", - каже Меліса Мітрі, доктор медичних наук, власниця компанії Melissa Mitri Nutrition з Нью-Йорка. Вживання більше збільшує ризик побічних ефектів, таких як шлунково-кишковий дискомфорт, і може вплинути на зубну емаль, сказала вона.

Раніше ми розповідали, що станеться з вашим тілом, якщо будете їсти банани щодня.

Вас також можуть зацікавити новини: