Горяща путівка: Авраменко пояснив, як сказати це правильно / скриншот

Найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко розповів, як правильно назвати "горящу путівку", і що не так з таким поширеним формулюванням. В ефірі "Сніданку з 1+1" мовознавець пояснив, що слово "горяща" – це суржик.

"Чи не в кожному місті України можна побачити ось таку рекламу: "Мережа магазинів горящих путівок". На жаль, власник цієї мережі щедро засіває нашу країну суржиком. Слова "горящий" немає в нашій мові. Так само, як "ідущий хлопець" чи "бігуча дівчина". Правда ж звучить неоковирно? "Ідучий", "бігучий", "горящий", "починаючий"… Це слова з російської мови, одягнуті в українську фонетику. Іншими словами – суржик", – каже фахівець. 

Лінгвіст зауважив, що українські відповідники цьому та схожим словам можна добрати кількома способами.

Відео дня

"Перший – описово: наприклад, "идущий парень" українською скажемо "хлопець, що йде". "Бегущая девушка" – "дівчина, що біжить". Другий спосіб – добираємо іменник. Наприклад, "начинающий журналист" можна сказать "журналіст-початківець", "потопающий" – "потопельник". Третій спосіб – добираємо прикметник. Наприклад, "подрастающее поколение" – "молоде покоління". Або "горящая путевка" – "гаряча путівка", – пояснив Авраменко. 

Говоримо українською правильно - поради від Авраменка

МовознавецЬ Авраменко в ефірі раніше пояснив, як правильно називати товари, які вже хтось використовував, і що не так зі словами "б/у" або "секонд-хенд".

Лінгвіст також розповів, що українській мові справді є проблемний момент - вживання активних дієприкметників.

Вас також можуть зацікавити новини: