Гра на такому інструменті, як фортепіано, пов’язана з покращенням здоров’я мозку літніх людей / ua.depositphotos.com

Заняття музикою протягом усього життя забезпечує кращу пам'ять та мисленнєві навички у старшому віці, стверджують дослідники.

Як пише Independent, вчені з Університету Ексетера проаналізували дані понад тисячі дорослих людей у віці 40 років і старше, які брали участь у дослідженні Protect, що має на меті зрозуміти, як старіє мозок.

Дослідження, зокрема, акцентувало увагу на досвіді участі людей у музичних заходах - чи то гра на музичному інструменті, чи то спів у хорі. Команда також досліджувала здоров'я їхнього мозку, включаючи психічні процеси, які допомагають планувати, зосереджуватися, запам'ятовувати та жонглювати завданнями - відомі як виконавча функція.

Відео дня

Дослідження показали, що фортепіано особливо пов’язане з покращенням розумових процесів у людей старше 40 років.

"Дослідники виявили, що гра на музичних інструментах, зокрема на фортепіано, пов'язана з покращенням пам'яті та виконавчої функції. Спів також був пов'язаний з поліпшенням здоров'я мозку, але дослідники заявили, що соціальні фактори приналежності до групи також можуть відігравати певну роль", - пише видання.

Як зазначили дослідники, загалом заняття музикою можуть бути способом покращити спритність та стійкість мозку, відомі як когнітивний резерв.

"Існує чимало доказів користі занять у музичних гуртках для людей з деменцією, і цей підхід можна було б поширити як частину пакету здорового старіння для літніх людей, щоб дати їм змогу зменшити ризик і зміцнити здоров'я мозку", - зазначають дослідники.

Вони додають, що здатність створювати або грати музику - будь то спів або гра на інструменті - може зберігатися навіть тоді, коли люди, які живуть з деменцією, втратили інші здібності та засоби спілкування.

Раніше дієтолог назвала 5 суперпродуктів для поліпшення здоров'я мозку. Зокрема, рекомендується включити у раціон джерела жирних кислот омега-3, а також вибирати цільнозернові продукти.

Вас також можуть зацікавити новини: